hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet, ha foglalkoztatója nem vallotta be az egyéni járulékokat?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A címben feltett kérdés általában olyankor hangzik el, amikor a nyugdíjhoz vagy akár más ellátáshoz (például rokkantsági ellátás, csed) szükséges biztosítási időből a hajdani foglalkoztató tényleges (vagy vélt) hanyagsága miatt bizonyos idő hiányzik, vagy éppen az adott ellátás alapjául szolgáló jövedelem meghatározásánál egy nagyobb tétel nem kerül beszámításra.

A kérdés nem légből kapott, hiszen az egyéni járulékok (nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék) a biztosítottat terhelik, még akkor is, ha azokat a foglalkoztató köteles megállapítani, levonni, bevallani és befizetni. Ezt a társadalombiztosítási ellátásokról szóló 1997. évi LXXX. (Tbj.) törvény 50. § (1) bekezdése egyértelműen rögzíti, amit ugyanezen szakasz (5) bekezdése azzal, egészít ki, hogy foglalkoztató a biztosítottat terhelő járulékot akkor is köteles bevallani és befizetni, ha annak levonása a tárgyhónapban kifizetett jövedelemből nem lehetséges. (Ebben az esetben a megelőlegezett járulékot a foglalkoztató a biztosítottal szemben fennálló követelésként veszi nyilvántartásba.)

A Tbj. tehát a foglalkoztató felelősségi körébe helyezi mind a járulékfizetési kötelezettség megállapítást, mind a járulék bevallását, mind pedig annak megfizetését.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen szabályokat kell figyelembe venni elmulasztott foglalkoztatói bevallás esetén!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gépjárműoktatók költségelszámolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kiküldetési rendelvény tagi jogviszony esetében

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs