hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem mindenki nyugdíjas, aki annak számít: tb- kontra munkajog

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A munkajog és a társadalombiztosítási jog eltérően határozza meg a nyugdíjasnak minősülő személy fogalmát, ami – a két terület szoros összetartozása miatt – nem egyszer jogbizonytalanságot okoz.

Több alkalommal figyelmeztettünk már arra, hogy egy-egy fogalom több definíciója közül mindig az adott jogszabály alkalmazásában releváns „változatot” kell használni. Jó példa erre a keresőtevékenység, amely egészen mást jelent a kötelező egészségbiztosítási ellátásokról szóló törvény alkalmazásában, mint a foglalkoztatási törvényben, nem is beszélve a családok támogatásáról szóló törvény mindegyiktől eltérő meghatározásáról.

Hasonló odafigyelést igényel a nyugdíjasnak minősülő személy fogalmának helyes megválasztása is, amelyre más-más meghatározást kínál a munkajog [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 294. paragrafus (1) bekezdésének g) pontja] és a társadalombiztosítási jog [1997. évi LXXX. törvény 4. paragrafus f) pontja], ami – a két terület szoros összetartozása miatt – nem egyszer jogbizonytalanságot okoz.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a két jogszabály nyugdíjra vonatkozó rendlkezései között rejlő különbségeket.

A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kényszertörlés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kedvezményezett átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs