hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nagyszülői gyes: kinek előnyös, kinek nem?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Nemcsak a szülők, hanem azok vérszerinti, illetve örökbe fogadó szülei, továbbá a velük együtt élő házastársaik is igénybe vehetik a gyermekgondozást segítő ellátást, amit írásunkban az egyszerűség kedvéért továbbra is gyesként említünk. Cikkünkben bemutatjuk, milyen előnyök származhatnak ebből az érintettek számára.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 20/A szakasza értelmében a nagyszülő (a gyermek szülőjének vér szerinti, örökbe fogadó szülője, továbbá annak vele együtt élő házastársa) az általános feltételek szerint akkor jogosult gyesre, ha

  • a gyermek az első életévét betöltötte,
  • a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik,
  • a gyermek szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy lemondanak a gyermekgondozást segítő ellátásról, egyetértenek azzal, hogy a nagyszülő igényelje a gyermekgondozást segítő ellátást, és
  • a szülő háztartásában nincs másik olyan gyermek, akire tekintettel gyermekgondozást segítő ellátást folyósítanak, továbbá
  • mind a szülő, mind a nagyszülő megfelel a jogosultsági feltételeknek.

Utóbbi szabály egyben azt is jelenti, hogy ha olyan kizáró körülmény áll be, amely a szülő gyermekgondozási segélyre való jogosultságának elvesztését vonná maga után, a nagyszülő ellátásra való jogosultsága is megszűnik.

Arra sincs mód, hogy többgyermekes szülő esetén az édesanya az egyik gyermeke után csedben vagy gyedben részesüljön, míg a másik gyermekre tekintettel a nagyszülő igényelje a gyest. Ugyanakkor, a biztosított édesanya a gyermeke betegsége esetén akkor is jogosult gyermekápolási táppénzre, ha rá tekintettel a nagyszülő veszi igénybe a gyest.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, milyen előnyei és milyen korlátai vannak annak, hogy a nagyszülő vegye igénybe a gyest.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás csed és gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Jövedelem piaci érték alatti bérleti díj miatt

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szövetkezet igazgatójának jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close