EU-kártya: mutatjuk, mikor, mire jó, és mik a korlátai – változtak az érvényességi szabályok

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EU-kártya) az Európai Unió bármelyik országában, továbbá Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben, az Egyesült Királyságban, Svájcban – átmeneti tartózkodás idején – orvosilag szükséges ellátást lehet igénybe venni. Cikkünkben összefoglaljuk a kártyára vonatkozó fontosabb tudnivalókat, és ismertetjük a 2024. évi szabályváltozásokat.

Magyarországon mind a biztosítási jogviszonyban álló, mind az egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek igényelhetik az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiállítását.

Az EU-kártyával orvosilag szükséges ellátás vehető igénybe, a kezelőorvos bírálja el, hogy kapható-e orvosi ellátás a kártya birtokosaként. Azaz a vizsgálat során az orvos figyelembe veszi egyrészt a beteg egészségi állapotát, másrészt azt, hogy mennyi ideig tartózkodik abban az országban, ahol a kártyával ellátást szeretne igénybe venni. Ezen szempontok alapján ítéli meg az orvos, hogy az egészségügyi ellátás orvosilag szükséges-e vagy sem. Erre tekintettel az orvosilag szükséges ellátás a vizsgálatot végző orvos döntésén múlik. Mindenképpen orvosilag szükséges ellátásnak minősül a sürgősségi ellátás (beleértve a szülést is), a dialíziskezelés, az oxigénterápia.

Fontos tudni, hogy előre tervezett külföldi gyógykezelést (beleértve a tervezett szülést is) nem lehet igénybe venni a kártyával.

Az EU-kártya érvényessége

Az EU-kártya korábban alapvetően a kiállítástól számított 36 hónapig volt érvényes. Ez az érvényességi idő jelentősen változott. A 2023. december 29-étől hatályos szabály alapján az EU-kártya az egészségügyi szolgáltatási járulékot (ami idén havi 11 300 forint, napi 380 forint lett) fizetők esetén legfeljebb 6 hónapig érvényes azzal, hogy az kártya igénylésekor hitelt érdemlő módon igazolni kell az egészségügyi szolgáltatási járulék folyamatos befizetését.

2024. január 1-jétől az EU-kártya hatálya a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 22. paragrafusában foglalt egészségügyi szolgáltatásra jogosultak esetén az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság időtartamára szól azzal, hogy ez esetben az érvényesség legfeljebb 120 hónap (azaz 10 év) lehet. Ebbe a körbe tartoznak például a Magyarországon biztosított személyek, a saját jogú nyugdíjasok, óvodások, nappali képzésben tanuló diákok.

Kapcsolódó cikkünk: Engedélyezett külföldi gyógykezelések tb-támogatással

Nem változott, hogy a tartós külszolgálatot vagy tartós külföldi szolgálatot teljesítő személy és hozzátartozója esetén az EU-kártya a külszolgálat vagy külföldi szolgálat várható időtartamára szól, amely legfeljebb 48 hónap. Az sem változott, hogy az EGT-tagállamban és Svájcban történő ideiglenes tartózkodás időtartama alatt bekövetkező koraszülés esetén az egészségügyi szolgáltató megkeresése alapján a gyermek részére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő – a szülést követő második hónap utolsó napjáig tartó érvényességi idővel – kártyahelyettesítő nyomtatványt állít ki.

Jó tudni! Ha valaki a fenti érvényességi időn túl kíván egészségügyi ellátást igénybe venni, azt nem tudja EU-kártyával megtenni, azt az érintett szolgáltató meg fogja tagadni, és csak a szolgáltatás kifizetése vagy az egészségügyi szolgáltatásra is kiterjedő külön megkötött biztosítás alapján kaphatunk ellátást.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, melyik egészségügyi szolgáltatónál használható a kártya, több országban a birtokában is meg kell fizetni az egészségügyi ellátást, és utólag térítik az összeget, máshol meg érvényes kártya mellett is önrész terheli a beteget!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3