Munka rokkantsági járadék, saját jogú nevelési ellátás, árvaellátás mellett

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátáson kívül többféle, alapvetően nem biztosítási időhöz kötött, kapcsolódó ellátást is ismer a társadalombiztosítási, illetve szociális jog. Cikkünkben néhány e körbe tartozó juttatással foglalkozunk, elsődlegesen abból a szempontból, hogy miként lehet mellettük keresőtevékenységet folytatni.

Kezdjük a rokkantsági járadékkal! A rokkantsági járadék egy meglehetősen régi ellátástípus, amit az is mutat, hogy a rá vonatkozó szabályokat a 83/1987. MT-rendeletben találjuk. (Nem tévesztendő össze a 2007. évi LXXXIV. törvény szerinti 2012-től kivezetett rehabilitációs járadékkal.)

Rokkantsági járadékra az a személy jogosult, akinek a 25. életéve betöltése előtt keletkezett egészségkárosodása legalább 70 százalékos mértékű, és nem részesül nyugellátásban, baleseti nyugellátásban vagy megváltozott munkaképességű személyek ellátásában. A járadékot a felsorolt feltételek megléte esetén legkorábban annak a hónapnak az első napjától lehet megállapítani, amelyben az igénylő a 18. életévét betöltötte.

A járadék nem minősül nyugellátásnak – noha arról az igénylő kérelme alapján a lakóhely szerint illetékes, általános hatáskörű nyugdíjmegállapító szerv dönt, és a nyugdíjfolyósító szerv folyósítja; mellette korlátlanul lehet keresőtevékenységet folytatni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a saját jogán nevelési támogatásban részelők, valamint a megváltozott munkaképességű személyként árvaellátásra jogosultak keresőtevékenységére vonatkozó szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szoftverértékesítés közvetítőn keresztül

Lepsényi Mária

adószakértő

Családi gazdaság 2017

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close