Minimum járulékfizetés és kereseti korlát: nem mindegy, melyik időszaki a jövedelem

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A pénzbeli társadalombiztosítási ellátásokra vonatkozó szabályok miatt nem mindegy, hogy a biztosított díjazása milyen időszakra vonatkozik. A kifizetés időpontjától eltérő időszakra történő kifizetés azonban érintheti az esetleges kereseti korlátot, illetve a minimum járulékfizetési kötelezettséget is.

A Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) 77. szakaszának (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a foglalkoztató az általa foglalkoztatott biztosítottnak a tárgyhónapban kifizetett (juttatott), járulékalapot képező jövedelem, vagy a 27. paragrafus (2) bekezdése szerinti járulékfizetési alsó határ alapján köteles a társadalombiztosítási járulékot megállapítani, a biztosítottat terhelő járulékot levonni, és a tárgyhavi járulékot az Art.-ban (2017. évi CL. törvény) meghatározottak szerint a tárgyhónapot követő hónap 12-éig bevallani, illetve megfizetni az állami adó- és vámhatóságnak, a kifizetéskor irányadó járulékmértékeknek megfelelően.

Ugyanakkor a járulékfizetésért "cserébe" – szemben az adófizetéssel – közvetlen ellenszolgáltatás is jár, hiszen az a társadalombiztosítási jogszabályokban meghatározott feltételek teljesülése esetén pénzbeli társadalombiztosítási ellátásokra teremt jogosultságot. Az adott ellátás összege pedig – ha törvény kivételt nem tesz – arányban áll a biztosítottnak az ellátás fedezetére szolgáló járulék alapjául szolgáló jövedelmével, ahogy ez rögzítésre került Tbj. 1. szakaszában.

Másként megközelítve, a járulékalap nem csak egy matematikai művelet (nevezetesen szorzás) egyik tényezője, hanem a biztosítottat megillető társadalombiztosítási ellátás egyik meghatározó eleme, amelynek az összegén túl fontos, hogy milyen időszakra vonatkozóan szerzi, szerezte a biztosított.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példán keresztül mutatjuk be, miért nem mindegy, melyik időszakra számt a jövedelem. 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személyszállító vállalkozás – sofőr alvállalkozó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Orvosok bértámogatása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Cégeladás költségeinek elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close