hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi lesz a nyugdíjjal, ha a munkáltató nem fizette meg a járulékot?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Ha a foglalkoztató nem fizette meg a dolgozótól levont nyugdíjjárulékot, mi lesz a tb-ellátásokkal és a nyugdíjjal? – merül fel pánikszerűen a kérdés a munkavállalókban, amikor szembesülnek munkáltatójuk hanyagságával, mulasztásával.

Az 1997. évi LXXX. (Tbj.) törvény 50. paragrafusa egyértelműen rendelkezik arról, hogy az – egyébként a biztosítottat terhelő – egyéni járulékok megállapítása, levonása, bevallása és megfizetése a foglalkoztató feladata, illetve felelőssége. Olyannyira, hogy az említett szakasz (5) bekezdése azt is rögzíti, hogy a foglalkoztató a biztosítottat terhelő járulékot akkor is köteles bevallani és befizetni, ha annak levonása a tárgyhónapban kifizetett jövedelemből nem lehetséges. Ebben az esetben a megelőlegezett járulékot a foglalkoztató a biztosítottal szemben fennálló követelésként veszi nyilvántartásba, és a későbbiekben próbálja tőle levonni, illetve, ha a jogviszony már megszűnt, akkor az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCIII. törvény 30. paragrafusában foglaltak szerint jár el.

De milyen következményekkel jár a nyugdíjjárulék terhét ténylegesen viselő dolgozó majdani nyugellátására, ellátására nézve, ha a foglalkoztató nem vagy csak részben tesz eleget az említett kötelezettségeinek?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja a választ.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivaelőleg, veszteségelhatárolás

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Munkáltatói kölcsön elengedése kivás cég esetén

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs