hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megfontolandó, a rokkantellátás vagy a nyugdíj éri meg

  • adozona.hu

Rokkantnyugdíjas vagyok 2009. december 15-étől, 2016. október 12-én azonban betöltöm a 63. életévemet. 36 év munkaviszonyom van egyéni vállalkozóival együtt. Van-e mód arra, hogy kérjem a nyugdíjam újbóli kiszámítását? Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszol olvasónk kérdésére.

Mivel Ön 1953. évben született, ezért a 2009 decemberétől megállapított rokkantsági nyugellátása, a rokkantsági ellátó rendszer 2012. január 1-jétől történt átalakításától kezdődően vélhetően a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) hatálya alá tartozó rokkantsági ellátásként került továbbfolyósításra, amely ellátás már nem minősül saját jogú nyugellátásnak.

Az Mmtv. vonatkozó rendelkezései meghatározzák, hogy az a személy, aki 2011. december 31-éig az 57. életévét betöltötte és korábbi rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugellátásuk 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátásként kerül továbbfolyósításra, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követően kérheti, hogy ellátása azonos összegben öregségi nyugdíjként kerüljön továbbfolyósításra.

Itt kell megjegyezni, hogy mivel a rokkantsági ellátás nem saját jogú nyugellátás, ezért arról le lehet mondani és kérelmezni lehet az öregségi nyugdíj újbóli megállapítását is. Ezzel a lehetőséggel viszont csak abban az esetben kell élni, amennyiben az újbóli kiszámítás magasabb összegű nyugellátást eredményezne.

Felhívom a figyelmét, hogy az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző 2 hónapon belül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztató levelet küld az érintett személyek részére a fenti választási lehetőségről.

Amennyiben a tájékoztató levélre az érintett személy visszaküldi válaszlevelét, és a saját jogú nyugellátás iránti igénybejelentés benyújtásával egyidejűleg megjelöli, hogy az újbóli kiszámítást kizárólag abban az esetben kéri, ha az újbóli kiszámítás magasabb összeget eredményez a korábban megállapított és folyósított ellátás összegénél, úgy abban az esetben az eljáró nyugdíjbiztosítási szerv – lakóhely szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjakat elbíráló főosztálya – úgynevezett próbaszámítást végez és az alapján dönt a nyugellátás újbóli megállapításáról.

Összegezve tehát, a nyugdíjkorhatár betöltését követően kérelmezheti majd a saját jogú nyugellátása megállapítását.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Edenred utalvány adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Térítés nélküli átadás tao vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nevelési ellátás jár-e?

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs