hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megbízással dolgozik az ügyvezető? Nem mindegy, milyen a jogviszonya

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő
3

A megbízási jogviszony két típusát kell elkülöníteni a társadalombiztosításon belül a tagi ügyvezetők úgynevezett minimális alapok utáni járulékfizetése nyomán. Cikkünkben áttekintjük, mit is foglal magába a megbízás, és az egyes esetekben milyen közterhekkel kell számolni.

A Polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján a megbízási szerződés alapján a megbízott a megbízó által rábízott feladat ellátására, a megbízó a megbízási díj megfizetésére köteles.

A társadalombiztosítás ellátásaira vonatkozó, 1997. évi LXXX. törvény (tb-törvény) alapján megbízási jogviszony a magyar jog hatálya alá tartozó megbízási jogviszony, továbbá a külföldi jog hatálya alá tartozó olyan megbízási jogviszony, amely alapján a munkát Magyarország vagy a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló közösségi rendelet hatálya alá tartozó másik tagállam területén végzik.

Akkor jön létre megbízás keretében biztosítási jogviszony, ha a megbízási szerződés alapján személyesen munkát végző személy megbízási díja eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra vetítve annak harmincad részét. Ezt a biztosítási jogviszonyt be kell jelenteni a 14T1041-es nyomtatványon.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, példánkból kiderül, mi a különbség a kétféle megbízási jogviszonyból származó jövedelem között.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
_Kati5826

Igen, ezzel a megjegyzéssel egyértelmű, mert a cím az ügyvezetőre utalt, a nyájas olvasó meg néha figyelmetlenül olvas, Köszönöm a választ.
Üdvözlettel.

radics.zsuzsanna

Köszönöm szépen a hozzászólását. A 10 százalékos költséghányad alkalmazása a megbízási szerződésre vonatkozik (általánosságban) és nem az ügyvezetőre. A cikk végén olvasható utolsó bekezdés arra vonatkozik, hogy amennyiben a társas vállalkozásnak nem tagja az ügyvezető, és megbízásban látja el az ügyvezetői feladatokat, akkor a minimálbér 30 százalékát elérő jövedelem esetén lesz csak járulékfizetése.

_Kati5826

Az Szja törvény 24. § (1) bekezdése a nem önálló tevékenységnek minősülő jogviszonyok között nevesíti a jogszabály alapján választott tisztségviselői tevékenységet.
Az ügyvezető jövedelmét és adófizetési kötelezettségét a nem önálló tevékenységre irányadó szabályok szerint kell megállapítani, azaz nincs lehetőség 10 % költséghányad alkalmazására.Ez már régóta így van, s a 1353-as bevall. 5. sor

más nem önálló tev-ből szárm. jöv. sorához fűzött magyarázat is erről szól.
Üdvözlettel.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close