hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lehet-e számlázni táppénzes időszakban?

  • adozona.hu

Alkalmazott nélküli katás bt.-s vállalkozó táppénzes állományban van. Megkereste egy partnere, akitől már régóta kap megrendeléseket, nem szeretné elveszíteni, a jövőre gondolva. Tud-e számlát kiállítani úgy, hogy a megrendelt munkát alvállalkozó készíti el, vállalkozói szerződés alapján, teljesítésigazolással, persze bizonyos haszonkulccsal? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A táppénz kapcsán az alábbi szabályokra kell figyelemmel lenni:

A 1997. évi LXXXIII. törvény alapján – egyebek mellett – az a keresőképtelen, aki a betegsége miatt nem tudja ellátni munkáját. A betegség okozta keresőképtelenség elbírálásánál az a foglalkozás, illetőleg az a munkakör az irányadó, amelyben a biztosított a keresőképtelenségét közvetlenül megelőzően dolgozott.

Továbbá – ugyanezen törvény szerint – nem jár táppénz a keresőképtelenségnek arra a tartamára, amelyre a biztosított a teljes keresetét megkapja, illetve, ha a keresetét részben kapja meg, a részben megkapott kereset után.

Tény, hogy a vállalkozó tevékenysége kapcsán számlát állít ki, de nem a számlakiállítás a vállalkozó munkakörébe (tevékenységi) köre, amely alapján az orvos a keresőképtelenséget elbírálta. Feltételezem, hogy az alvállalkozó által elvégzett tevékenység kapcsán nem érvényesül, hogy a vállalkozó keresőképtelenségének tartamára a teljes, illetve részleges „keresetét” megkapja.

A fentiek alapján szakértőnk álláspontja szerint a vállalkozó állíthat ki számlát a táppénz alatt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs