hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldre költözők kaphatnak-e családi pótlékot, gyetet?

  • adozona.hu

Ha az anya gyermekeivel együtt kiköltözik a külföldön élő apához, jogosult-e családi pótlékra, illetve gyermeknevelési támogatásra? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Az apa román állampolgár, ott él, ott dolgozik. Az anya és 3 gyerek magyar állampolgárok, itt születtek, itt élnek. Az anyának Magyarországon van biztosítási jogviszonya, jelenleg gyermeknevelési támogatás (gyetet) kap. Ha kiköltöznének Romániába (a magyarországi állandó lakcímük meghagyásával) megkapnák ugyanúgy a családi pótlékot és a gyetet? A gyerekek ott járnának óvodába, iskolába.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A családok támogatásáról (ebbe a körbe tartozik a családi pótlék, és a gyermeknevelési támogatás is) szóló 1998. évi LXXXIV. törvény többek között azokra terjed ki, akik Magyarország területén élő

♦  magyar állampolgárok,

♦  bevándorolt vagy letelepedett jogállású, továbbá a magyar hatóság által menekültként, oltalmazottként vagy hontalanként elismert személyek,

♦ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

Ha a család nem Magyarországon fog élni, továbbá a férj a keresőtevékenységét Romániában folytatja, akkor nem lesznek jogosultak sem a magyar családi pótlékra, sem a gyermeknevelési támogatásra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink