hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korhatár előtti ellátás melletti keresőtevékenység: ezekre figyeljen 2023-ban!

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A korhatár előtti ellátások összegének meghatározása – függetlenül azon ténytől, hogy ezen ellátások nem minősülnek saját jogú nyugdíjnak és ennek alapján az ilyen ellátásban részesülő személy nem minősül nyugdíjasnak –, az öregségi nyugdíjra vonatkozó szabályoknak megfelelően történik. Az ellátások megállapításához szükséges szolgálati idők, valamint az ellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegének kiszámítása is a nyugdíjakra vonatkozó rendelkezések figyelembevételével történik. A megállapított ellátásnak a keresőtevékenység miatti esetleges korlátozása tekintetében viszont nem csak a saját jogú nyugdíjakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A keresőtevékenység miatti korlátozás tekintetében, jelen időpontban a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.), valamint a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvényben (Khtv.) meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.

Megjelent a HVG Tb 2023 különszáma – digitális változatban is

A nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de a külön jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételekkel – például korkedvezményt szerzett, táncművészek – rendelkező személyek részére megállapított korhatár előtti ellátások, szolgálati járandóságok melletti munkavégzés, keresőtevékenység két külön jogcímen eredményezheti az ellátások folyósításának kötelező szüneteltetését. Az egyik az ellátás melletti keresőtevékenységből származó keresetek mértéke miatti jogcím, a másik a keresőtevékenység jogi formája.

A keresetkorlátra vonatkozó jogi szabályozást a Khtv. 11. §-a tartalmazza, mely szakasz alapján mindaddig, amíg az ellátásban részesülő személy adott évi (társadalombiztosításijárulék-alapot képező) keresete nem éri el az ún. éves keretösszeget (a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – összegének tizennyolcszorosát, 2023-ban 232 000 forint × 18 = 4 176 000 forint), a keresete mellett az ellátást is korlátozás nélkül felveheti. Ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell, továbbá, ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi ellátást vissza kell fizetni. Amennyiben a kötelező legkisebb munkabér havi összege a tárgyévben emelkedik, az éves keretösszeget a megemelt összeg alapján kell meghatározni, és a korábbi minimálbér szerint már elrendelt szüneteltetést ennek figyelembevételével felül kell vizsgálni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit kell még figyelembe venni a keresetkorlát vizsgálatakor, kinek és milyen bejelentési kötelezettségekkel jár a keresetkorlát elérése, illetve mely esetben teszi a jogszabály a jogviszony jellegétől függővé az ellátás szüneteltetését, és ez alól jelenleg milyen kivételek vannak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31