hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kivel, hogyan tarthat kapcsolatot a kórházban fekvő beteg, mikor vehető igénybe segítő?

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
2

Január 1-jétől módosult az egészségügyi törvény, amely szerint látogatási időn túl úgynevezett segítő személyek tartózkodhatnak a kórházban a betegek mellett. Cikkünkben a segítő személyről, és ehhez kapcsolódóan a betegek kapcsolattartási jogaira vonatkozó szabályokat foglaltuk össze.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szabályozza a betegek jogait.

A betegnek joga van

– az egészségügyi ellátáshoz;
– az emberi méltósághoz;
– a tájékoztatáshoz;
– a gyógyintézet elhagyásához;
– az önrendelkezéshez;
– a kezelés, gyógyítás visszautasításához;
– orvosi titoktartáshoz;
– az orvosi dokumentáció megismeréséhez;
– a kapcsolattartáshoz.

Ez utóbbi – azaz a kapcsolattartás joga – a következőkről szól:

A beteg kórházban történő kezelése során szóbeli vagy írásbeli kapcsolatot tarthat a többek között a hozzátartozóival, vagy más személyekkel. A kórház házirendjében foglaltak szerint látogatókat fogadhat, sőt az általa meghatározott személyeket a látogatásból ki is zárhatja.

Ha a törvény másként nem rendelkezik, akkor a beteg a kórházi tartózkodás alatt jogosult saját ruháit hordani (így akár saját ruháiban is fogadhatja a látogatóit), továbbá használhatja a személyes tárgyait (például a mobiltelefonját) is.

Fontos, hogy a fenti jogokat úgy gyakorolhatja a beteg, hogy betegtársai jogait tiszteletben tartja. Példaként említhető, hogy ha a beteggel egy szobában fekvő betegtárs rosszul van, akkor a járóképes beteg kint a folyósón fogadja a saját látogatóit. Továbbá figyelemmel kell lenni arra is, hogy a beteg kapcsolattartási jogának gyakorlása a betegellátást nem zavarhatja. Például vizit ideje alatt nem lehet látogatót fogadni.

A beteg kapcsolattartási jogai közé tartozik továbbá, hogy megtilthatja más személy informálását arról, hogy kórházi kezelésben részesül, vagy megtilthatja azt is, hogy a gyógykezelésével kapcsolatos egyéb információkról mást tájékoztassanak. Kérdésként merülhet fel, hogy mikor adhatnak a kórház egészségügyi dolgozói felvilágosítást arról, hogy az adott beteget a kórházban kezelik, illetve a kezelés keretében milyen ellátásokat kap a beteg?

Ebbéli tiltás esetén a kórház egészségügyi dolgozói a beteg közeli hozzátartozójának vagy a beteg gondozására köteles személynek adhatnak tájékoztatást a beteg kezeléséről, de erre csak a beteg gondozása érdekében, és a közeli hozzátartozó vagy a beteg gondozására köteles személy kérésére kerülhet sor.

(Megjegyzés: Közeli hozzátartozónak minősül a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és a nevelőszülő, a testvér, valamint az élettárs.)

Külön rendelkezik a törvény a súlyos állapotú betegek, a gyerekek és a szülő nők kapcsolattartásáról.

A súlyos állapotú betegnek joga van arra, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon. Cselekvőképtelen beteg, ha nem képes arra, hogy adott személyt megjelöljön, aki mellette tartózkodhat, akkor helyette ezt a jogot egy általa korábban megnevezett (nyilatkozattételre jogosult) személy is gyakorolhatja, vagy a beteg törvényes képviselője, ennek hiányában a beteg adott hozzátartozója is rendelkezhet erről a személyről.

Súlyos állapotú az a beteg, aki az állapota miatt képtelen önmagát fizikailag ellátni, olyan fájdalmai vannak, amelyek gyógyszerrel sem szüntethetők meg, illetőleg pszichés krízishelyzetben van.

A gyermekeknek, azaz a kiskorú betegeknek joguk van arra, hogy a szülő, törvényes képviselő, illetve az általa vagy törvényes képviselő által megjelölt személy mellettük tartózkodjon.

A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy (például az édesapa vagy a saját édesanyja) a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy – amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki – újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el.

Továbbá a törvény rendelkezik arról is, hogy a beteget megilleti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személlyel vagy vallási tevékenységet végző szervezet vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjával való kapcsolattartásnak és vallása szabad gyakorlásának joga.

A fentiekben ismertetett kapcsolattartásra vonatkozó jog egészült ki 2023. január 1-jétől az úgynevezett segítő személlyel. A segítő személy a látogatási időn túl is a beteg mellett tartózkodhat, erre tekintettel segítő személy kizárólag nagykorú lehet, és az ápolt beteg benntartózkodása idejére tartózkodhat a beteg mellett, ha az egészségügyi szolgáltató infrastrukturális feltételei ezt lehetővé teszik.

Mikor vehető igénybe a segítő személy?

A törvény alapján, ha a beteg

– önmagát nem tudja ellátni,
– állapota miatt folyamatos segítségre szorul,
– hosszú távú fekvőbeteg ellátást igényel,
– pszichés krízishelyzetben van vagy
– haldoklik,

akkor jogosult egy segítő személy igénybevételére. A segítő személyt a beteg nevezheti meg. Cselekvőképtelen beteg esetén a segítő személyt egy, a beteg által korábban megnevezett személy is megjelölheti, vagy a beteg törvényes képviselője, ennek hiányában adott hozzátartozója is rendelkezhet a segítő személy kijelöléséről.

Ki kell emelni, hogy a törvény indokolása alapján a segítő személy nem végez egészségügyi tevékenységet. Jelenlétével kizárólag a beteg lelki jobblétét támogatja, valamint az egészségügyi személyzet feladatkörébe nem tartozó esetekben segít a betegnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
radics.zsuzsanna

Tisztelt Kérdező!

Sajnos én is szereztem ebben tapasztalatot. Azon az osztályon, ahol kezelik a hozzátartozóját, az osztályvezető főorvos engedélyét kell kérni. Ha rugalmasan állnak hozzá az adott osztályon, akkor ilyen engedélyt az ügyeletes orvos is aláírhat.

Meg kell említenem, hogy én főmunkaidőben (látogatási időben) a nővérektől kértem segítséget, akik nagyon segítőkészek voltak, és ők intézték el az engedélyt.

kezsu8

https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Kivel_hogyan_tarthat_kapcsolatot_a_korhazba_25SI6R
Jó napot! Az szeretném megkérdezni,hogy ha szeretnék a hozzátartozóm mellett segítő személyként jelen lenni, akkor ezt milyen formátumban és
kinél kell kérvényezni, vagy hogyan tudom ezt megtenni az adott kórházban? Köszönettel Zsuzsanna

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink