hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járulékfizetési 1x1 őstermelőknek

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
1

Noha a mezőgazdasági őstermelő biztosítási és járulékfizetési kötelezettségéről az Adózónán is rengeteg információ található, a témával kapcsolatban érkező kérdések száma arra utal, hogy érdemes összefoglalni a speciális tudnivalókat.

Tapasztalataink szerint azért is van különösen szükség erre, mivel a őstermelői jogviszonyviszony sokak számára másodlagos, „kisegítő” jellegű jogviszony, így kevésbé átláthatók számukra az erre a körre vonatkozó rendelkezések. Írásunkban néhány jellemző élethelyzetre vonatkozó szabály bemutatásával nyújtunk támpontokat az e körbe tartozóknak.

Kezdjük az őstermelői tevékenységet is folytató nappali tagozatos tanulókkal, hallgatókkal. A diák státusz – szemben az egyéni és társas vállalkozókkal – semmilyen hatással nincs az őstermelői biztosítási és járulékfizetési kötelezettségre. A kiskorú mezőgazdasági őstermelő nem biztosított ugyan, de nagykorúságával (a 18. életévének betöltésével) automatikusan biztosítottá válik.  

Például, ha valaki 16 éves korában családi gazdaság tagja lesz, 18 éves koráig az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 5. paragrafus (1) bekezdés i) pontjának 1. alpontja alapján nem biztosított, azt követően azonban – függetlenül attól, hogy nappali tagozatos diák vagy sem – biztosítási és járulékfizetési kötelezettség terheli.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben kitérünk egyebek mellett az álláskeresési járadék, gyed, egyéni vállalkozás, társas vállalkozás, valamint sajátjogú nyugdíj mellett őstermelők járulékfizetési szabályaira is.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
d2353cd

ha valaki nappali tagozatos hallgató-őstermelő is-de évek ota nincs őstermelői bevétele
biztositott-e---ill kell -e valamit fizetnie

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close