hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így számolják ki az özvegyi nyugdíjat, az árvaellátást és a szülői nyugdíjat

  • Winkler Róbert

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül megállapítható hozzátartozói nyugellátások (özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj) összegének alapja az a saját jogú nyugdíj, amely az elhunyt jogszerzőt a halála időpontjában megillette vagy megillette volna.

Amennyiben az elhunyt jogszerző saját jogú öregségi nyugdíjasként hunyt el, a hozzátartozói nyugellátást a jogszerző részére a halála időpontjában folyósított öregségi nyugdíj összegéből kell kiszámítani. Hasonlóan kell eljárni azon elhunyt jogszerzők esetében is, akik az elhalálozásuk időpontjában korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban részesültek. Ebben az esetben a hozzátartozói nyugellátás megállapítása iránti igényeket a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság bírálja el.

Más a helyzet, ha az elhunyt jogszerző részére korábban rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg, azonban ezen nyugellátása a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer módosítása következtében 2012. január 1-jétől haláláig már rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásként került továbbfolyósításra. Ebben az esetben, mivel a rokkantsági, valamint a rehabilitációs ellátás nem minősül saját jogú nyugdíjnak, ezért a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően a hozzátartozói nyugellátás alapját nem az elhunyt részére folyósított ellátás képezi, hanem annak az elméleti öregségi nyugdíjnak az összege, amely az elhunytat halála időpontjában megillette volna. Ez egyben azt jelenti, hogy ezen hozzátartozói igények elbírálása során, az eljáró nyugdíjbiztosítási szerv vizsgálja az elhunyt jogszerző halála időpontjáig szerzett szolgálati idejét, továbbá a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkeresetet az elhunyt jogszerző 1988. január 1-jétől a halála időpontjáig szerzett kereseti adatai alapján állapítja meg. Ezen adatok alapján kell kiszámítani annak az öregségi nyugdíjnak az elméleti összegét, amely a jogszerzőt a halála időpontjában megillette volna.

Természetesen ugyanezen eljárást kell lefolytatni, amennyiben az elhunyt jogszerző a halála időpontjában nem részesült semmilyen ellátásban. Ezekben az esetekben a hozzátartozói nyugellátás megállapítása iránti igényeket az igénylő lakóhelye szerint illetékes megyei/fővárosi Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága bírálja el.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mikor, mennyi a hozzátartozói ellátás mértéke!
OLVASSA EL KORÁBBI CIKKÜNKET arról, hogy kit illet meg hozzátartozói ellátás!
A HOZZÁTARTOZÓI ELLÁTÁSOK KISZÁMÍTÁSÁHOZ IS használja nyugdíjkalkulátorunkat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvezető megbízási jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close