hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Igazolatlan távollét vs. fizetés nélküli szabadság – mutatjuk a különbséget

  • adozona.hu

Mi a különbség az igazolatlan hiányzás és a fizetés nélküli szabadság között adóhatósági szempontból – tette fel olvasónk a kérdést, dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő, jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: mi a különbség az igazolatlan hiányzás és a fizetés nélküli szabadság között adóhatósági szempontból? Hogyan kell bejelenteni, mikor?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) alapján szünetel a biztosítás a fizetés nélküli szabadság ideje alatt, kivéve, ha

  • a fizetés nélküli szabadság idejére csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás vagy gyermeknevelési támogatás kerül folyósításra; vagy
  • a fizetés nélküli szabadságot tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén veszik igénybe;
  • azt önkéntes tartalékos katonai szolgálat teljesítése céljából veszik igénybe.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) alapján szintén szünetel a biztosítás az igazolatlan távollét időtartama alatt.

Olvassa el az Adózóna „Magánszemély foglalkoztató társadalombiztosítással összefüggő kötelezettségei”, „Nyugdíjnövelés eltérő szabályok alapján” és „Táppénzjogosultság betegszabadság utáni pihenőnapra”  című írását!

Mindezek alapján a fenti esetekben szünetel a biztosítási jogviszony, amit jelenteni kell mind a T1041-es nyomtatványon, mind a 08-as nyomtatványon.

A különbség a 08-as nyomtatványon történő bejelentésnél van, ugyanis ez esetben más kódon kell jelenteni az igazolatlan távollét és a fizetés nélküli szabadság szünetelését.

Igazolatlan távollét kódja 73, míg ha a fizetés nélküli szabadság kapcsán szünetel a biztosítás, akkor annak kódja 71-es.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1