hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyes és táppénz egyszerre: így lehetséges

  • adozona.hu

Gyesen lévő munkavállaló ismét várandós (két hónapos); elmehet-e azonnal táppénzre, és kaphatja-e azt a gyes mellett? – kérdezte olvasónk. Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

"Gyesen lévő munkavállaló – 2019. szeptember 4-éig jogosult az ellátásra – várandós a második gyermekével. Öt éve dolgozik – folyamatos jogviszonyban – a cégnél. Miután megtudta, hogy ismét babát vár (2 hónapja várandós), elmehet-e azonnal veszélyeztetett terhesként táppénzes állományba, és kapni fogja-e az táppénzes ellátást, vagy szükséges előtte visszamennie a munkahelyére pár napot dolgozni, vagy akár a felhalmozódott szabiját kivenni, hogy táppénzre legyen jogosult? Kaphat-e egy időben táppénzt és gyest is? Van egy másik jogviszonya is, a gyes alatt munkába állt egy másik munkáltatónál. Arra a jogviszonyára tekintettel is igényelheti a táppénzt?" – sorolta kérdéseit olvasónk.

A kismama fizetés nélküli szabadságát tölti a gyes ideje alatt. Ahhoz, hogy táppénzt kaphasson, kérvényeznie kell a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, majd a megszűnést követően első naptól jogosult lehet akár táppénzre – húzta alá válasza elején szakértőnk.

Amennyiben a kismamát orvosa veszélyeztetett terhesként, 9-es kóddal táppénzes állományba veszi, és átadja a munkáltatónak a táppénzes papírt, akkor a munkáltató nem mérlegel, hanem az orvosi döntés alapján táppénzre veszi a munkavállalót. Ezt a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő első naptól megteheti, ha akkortól szól a táppénzes papír. Nem szükséges sem pár napra visszamenni dolgozni, sem szabadságot kivenni. Természetesen a kismama ki is veheti a felgyülemlett szabadságát – ez megbeszélés kérdése –, de ebben az esetben nem kötelező.

A kismama mindkét ellátást kapja egymás mellett, tehát a táppénzt és a gyest is, az egyes ellátások nem zárják ki egymást. Ha a kismama a másik munkaviszonyában is keresőképtelen, és abban a munkaviszonyban is megfelel a táppénzjogosultság feltételeinek, akkor ott is jogosult lehet táppénzre.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close