hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyes és táppénz egyszerre: így lehetséges

  • adozona.hu

Gyesen lévő munkavállaló ismét várandós (két hónapos); elmehet-e azonnal táppénzre, és kaphatja-e azt a gyes mellett? – kérdezte olvasónk. Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

"Gyesen lévő munkavállaló – 2019. szeptember 4-éig jogosult az ellátásra – várandós a második gyermekével. Öt éve dolgozik – folyamatos jogviszonyban – a cégnél. Miután megtudta, hogy ismét babát vár (2 hónapja várandós), elmehet-e azonnal veszélyeztetett terhesként táppénzes állományba, és kapni fogja-e az táppénzes ellátást, vagy szükséges előtte visszamennie a munkahelyére pár napot dolgozni, vagy akár a felhalmozódott szabiját kivenni, hogy táppénzre legyen jogosult? Kaphat-e egy időben táppénzt és gyest is? Van egy másik jogviszonya is, a gyes alatt munkába állt egy másik munkáltatónál. Arra a jogviszonyára tekintettel is igényelheti a táppénzt?" – sorolta kérdéseit olvasónk.

A kismama fizetés nélküli szabadságát tölti a gyes ideje alatt. Ahhoz, hogy táppénzt kaphasson, kérvényeznie kell a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, majd a megszűnést követően első naptól jogosult lehet akár táppénzre – húzta alá válasza elején szakértőnk.

Amennyiben a kismamát orvosa veszélyeztetett terhesként, 9-es kóddal táppénzes állományba veszi, és átadja a munkáltatónak a táppénzes papírt, akkor a munkáltató nem mérlegel, hanem az orvosi döntés alapján táppénzre veszi a munkavállalót. Ezt a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő első naptól megteheti, ha akkortól szól a táppénzes papír. Nem szükséges sem pár napra visszamenni dolgozni, sem szabadságot kivenni. Természetesen a kismama ki is veheti a felgyülemlett szabadságát – ez megbeszélés kérdése –, de ebben az esetben nem kötelező.

A kismama mindkét ellátást kapja egymás mellett, tehát a táppénzt és a gyest is, az egyes ellátások nem zárják ki egymást. Ha a kismama a másik munkaviszonyában is keresőképtelen, és abban a munkaviszonyban is megfelel a táppénzjogosultság feltételeinek, akkor ott is jogosult lehet táppénzre.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs