hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezért lesznek nyugdíjasként rosszabb helyzetben a nők

  • adozona.hu

A munkaerő-piaci és a családban betöltött szerepük miatt a nők nehezebb helyzetben vannak a nyugdíjra való felkészülésben, mint a férfiak. A magyar nők 75 százaléka aggodalommal várja nyugdíjas éveit, ráadásul mindössze 2 százalékuk gondolja, hogy eleget tesz félre.

A nőknek a férfiakéhoz hasonló elképzeléseik vannak a nyugdíjas évekről, de a lehetőségeik mások, rosszabbak – derül ki az Aegon átfogó, 15 országban végzett, kifejezetten a nők szempontjait vizsgáló kutatásából.

A nőket gyakran a hagyományos nemi szerepeknek való megfelelés hozza hátrányos helyzetbe, például a családi feladatok ellátása érdekében a férfiaknál kétszer nagyobb valószínűséggel dolgoznak részmunkaidőben, de a szülés miatt is nekik kell megszakítaniuk karrierjüket. Mindezek miatt jövedelmük alacsonyabb, ami meghatározza a majdani nyugdíjukat és a megtakarítási képességeiket egyaránt. Nem is beszélve a világ nagyon sok országában, így Magyarországon is jellemző helyzetről, hogy egy azonos végzettséggel rendelkező és beosztásban dolgozó nő és férfi közül az utóbbi keres többet. Nem ritkán nem is kevéssel. Ráadásul a nők átlagosan 4-5 évvel tovább élnek a férfiaknál, így életük utolsó éveiben magukra maradnak.

Nem véletlen, hogy sok országban aggodalommal várják a nők a nyugdíjas éveket. Magyarországon például 75 százalék az ezzel kapcsolatos negatív és csak 54 százalék a pozitív említések aránya. Ennél csak Japánban rosszabb a helyzet. Pedig rengeteg pozitív dolgot tartanak fontosnak a nyugdíjba vonulás után a nők. Legtöbbször az utazást, (64 százalékuk) és a családdal, barátokkal töltött több időt (62 százalék) említették, de 51 százalékuk új hobbikat is szeretne találni.

Arról viszont országonként nagyon megoszlanak a vélemények, hogy mindehhez mekkora jövedelemre lesz szükség. Magyarországon a nők úgy gondolják, hogy utolsó aktív éveik keresetének 86 százalékára, ezzel a lista élén állnak (az összes ország átlaga 71 százalék). Nagyon kevesen vannak viszont, akik úgy vélik, hogy el is érik ezt a jövedelmet: Magyarországon mindössze 12 százalék, ennél kevesebben csak Lengyelországban és Japánban. De nem is áltatják magukat a magyar nők: mindössze 2 százalékuk mondta, hogy eleget tesz félre nyugdíjas éveire.

A kutatás alapján az Aegon szakértői úgynevezett nyugdíj-felkészültségi indexbe sorolták a különböző országokban élő nőket aszerint, hogy megfelelő lépéseket tesznek-e nyugdíjas koruk biztonsága érdekében. Az 1-től 10-ig terjedő skálán (ahol a 10-es a legjobb eredmény) Magyarország 4,7 pontjából 12. a vizsgált 15 ország között. Ez azt jelenti, hogy a magyar nők gyakorlatilag nincsenek felkészülve nyugdíjas éveikre. A magyar férfiak mutatója egyébként 6 pont, azaz ők valamivel tudatosabban készülnek az időskorra.

A nyugdíjra való felkészülést segíti az Aegon Magyarország oldalán egy speciális online nyugdíj-kalkulátor segítségével most bárki kiszámolhatja, hogy körülbelül mekkora nyugellátásra számíthat, és mekkora összeget kell félretennie, hogy a mostani igényeknek megfelelő, gondtalan nyugdíjas éveket biztosíthasson saját maga számára.

A nyugdíjkalkulátort megtalálják a www.nyugdijkalkulator.aegon.hu vagy a www.nyugdijszamolo.aegon.hu oldalon. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész-értékesítés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Kft. ingatlanvásárlása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Kártalanítás – kártérítés áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs