hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezért akadt ki a nyugdíjügyben a szakszervezet

  • adozona.hu

Kiverte a biztosítékot a szakszervezeteknél Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek egy szakmai konferencián tartott beszédének az öngondoskodásról szóló hosszas fejtegetése. A vegyipari szakszervezet álságosnak tartja Varga állítását, miszerint a kormány szükségesnek tartja az öngondoskodás lehetőségének a megteremtését, közölte a VDSZ.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke emlékeztet: éppen ez a kormány 2011-ben mintegy hárommillió magán-nyugdíjpénztári tagot fosztott meg az öngondoskodás lehetőségétől azzal, hogy lenyúlta a háromezer milliárd forintnyi befizetett vagyont, s egyetlen tollvonással megszüntette a rendszert. És még ez sem volt elég, Továbbfeszítette a húrt azzal, hogy miután az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári befizetéseket a munkavállalók béren kívüli juttatásként is megkaphatják a munkaadótól.

Azt, hogy az időskorról való gondoskodás mennyire fontos az embereknek, éppen a VDSZ-nek nem kell elmagyarázni, írja közleményében a szakszervezet, hiszen a magán-nyugdíjpénztári megszüntetés idején 40 ezer egykori tag jogfenntartó nyilatkozatát helyezte letétbe, s elsőként kezdeményezte a munkáltatóknál, hogy alapítsanak közösen önkéntes pénztárakat, s ez számos helyen meg is valósult.

A mintegy 30 ezer tagot képviselő szakszervezet elnöke az előzmények ismeretében határozottan úgy véli, Varga Mihálynak és a kormánynak az öngondoskodás üres tömjénezésével az a célja, hogy elterelje a figyelmet egy rugalmas nyugdíjrendszer megalkotásának az égető szükségességéről. A VDSZ felhívja a figyelmet: a szakszervezetek nem felejtik el, hogy a kormány ezzel adós a munkavállalóknak, s minden eszközt bevetve követelik a közös szakmai munkát. A VDSZ azonban nemcsak követel, hanem teljesít is: bármikor kész újra a kormány asztalára tenni egy kész rugalmas nyugdíjrendszerre vonatkozó koncepciót. A szakszervezet elvárja, hogy a kormány vegye komolyan a követelést, amelyet több százezer érintett munkavállaló nevében közvetít az érdekvédelem.

A VDSZ elnöke felháborítónak tartja azt is, hogy az egyéni nyugdíjszámlákat, amelyeket éppen a magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetése után ígért az állam; csak azok láthatják, akik ügyfélkapus azonosítóval rendelkeznek, ráadásul csak korlátozott időszakra vonatkozóan. Székely szerint ezt azonnal fel kell oldani, s egy könnyebb, mindenki számára elérhető megoldást kell kidolgozni. Így ugyanis milliókat zár el a kormány attól, hogy tisztában legyen a saját számlája egyenlegével, az eddigi munkaviszonyból származó befizetések összegével.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás, munkaviszony, járulék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kisgyermekes szülő távmunkavégzése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink