hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyedül neveli a gyermekét? Ezekre az ellátásokra, kedvezményekre jogosult

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egyedülálló szülőként sokkal nagyobb anyagi terhet jelent gyermeket nevelni, mint párkapcsolatban. Cikkünkben azt vesszük végig, hogy gyermekszületés után milyen összegű ellátásokra, támogatásokra jogosult a szülő, ha egyedül neveli a gyermekét.

A gyermek megszületésekor a csecsemőgondozás díj (csed) az első egészségbiztosítási pénzbeli ellátás, ami jár(hat) a szülőnek (jellemzően az anyának) a jogosultsági feltételek megléte esetén. Alapvetően csecsemőgondozási díjra jogosult az a nő, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke

– a biztosítás tartama alatt vagy

– a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül születik, vagy

– a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik (A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény).

A csecsemőgondozási díj tehát a biztosítotti jogviszonyhoz kötődik, és adott személy, jellemzően az anya igényli, és kapja. Független tehát attól, hogy adott jogosult férjezett vagy akár egyedülálló.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az egyéb családtámogatási juttatásokra vonatkozó tudnivalókat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanvásárlás illetéke

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya juttatás hűségidőre

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Patreon adózás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close