hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a nyugdíjszabályok vonatkoznak a katás vállalkozóra

  • Molnár László
1

Kapcsolódó jogszabályok


A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvénykapcsán felmerül értelmezési kérdéseket vesszük sorra.

Főállásúnak az a kisadózó minősül (Katv. 2. § 8. pontja), aki a tárgyhó bármely napján nem felel meg az alábbi feltételek valamelyikének:
- legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll,
- az 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) szerinti kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül,
- a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek alapján külföldön biztosított személynek minősül,
- a kétoldalú szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezmény alapján más államban biztosítottnak minősül,
- olyan magánszemély, aki 2011. december 31-én – a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján megállapított – I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (továbbiakban: Mmtv.) 32–33. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, vagy
- rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű.

A társadalombiztosítási ellátások bármelyikében részesülő személyek közül tehát alapesetben főállásúnak minősül a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, balettművészeti életjáradékban részesülő kisadózó egyéni vagy társas vállalkozó, illetve az Mmtv. alapján ellátásban részesülő kisadózók közül az, aki nem felel meg az előző felsorolás utolsó két bekezdésében foglaltaknak.

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
filatelia

Az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de a nők 40 éves jogosultsága alapján öregségi nyugdíjban részesülő kisadózóra nem vonatkozik a kereseti korlát. Jól értelmezem? Köszönettel: Herceg Franciska

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink