hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ennyivel élnek jobban az osztrák nyugdíjasok

  • Radics Zsuzsanna
1

Cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós tagállam társadalombiztosítását, most Ausztria társadalombiztosításának bemutatásával folytatjuk.

Fizetési kötelezettség

Az osztrák biztosítási rendszer – a már ismertetett – bismarcki rendszerhez tartozik. Ausztriában, hasonlóan Németországhoz és Franciaországhoz a társadalombiztosítás bevételei járulékokból, állami (és helyi) adókból és közvetlen térítésekből, azaz az önrészek megfizetéséből állnak.

Munkavállalóként a nyugdíj és betegbiztosítási, valamint a munkanélküli-biztosítási rendszerbe kell járulékot fizetni. A járulékokat mind a munkavállaló, mind a munkáltató fizeti, nagyjából fele-fele arányban.  A járulék tényleges befizetéséért – hasonlóan, mint Magyarországon - a munkáltató felelős. Az önálló vállalkozó betegbiztosítási, baleset-biztosítási és nyugdíj-biztosítási járulékot fizet.

A járulékot a bruttó kereset (a 13. és 14. havi kereset is) alapján, önálló vállalkozó esetében a keresőtevékenységből származó jövedelem alapján kell megfizetni a meghatározott éves felső határig (2011-ben havi 4200 EUR volt).

Az önrész-fizetés a betegek közvetlen készpénzfizetéséből áll. Kórházi ápolásra, orvosi vagy fogászati kezelésre és gyógyszerekre kell önrészt fizetni, ilyen például a receptdíj, a kórházi tartózkodás napidíja.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Andrási Jozsef

Nálunk is így lehetne ha a Veazír és csapata nem akadályozza meg a reformokat! Mert ugye mit szónokolt Orbán? "A reformok csak a pénzbehajtást szolgálják".Mit nyilatkozott Demján Sándor 2009 februárjában?"Ha
végrehajtottuk volna a reformokat a mainak a dupláját keresnénk!" Még azt is
hozzátette, hogy "Szégyelljük magunkat!" Szerencséje, hogy ő magát is beleértette, mert különben elfenekeltem vón. Nahát! Mert ugye dupla
keresetből könnyen ki tudtuk volna fizetni a két gombóc fagylalt ára
vizitdíjat és több jutott vón biztosításra is. Na meg ugye az osztrákok nekünk felépítettek vón egy korszerű vízi erőművet és lenne olcsón
energiánk. Most meg a kártérítést fizetjük nekik.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs