Emiatt főhet a fejük az igazságügyi szakértőknek: hatósági kirendeléskor szünetel a munkajogviszony?

  • adozona.hu

40 órás munkaviszonnyal is rendelkező igazságügyi szakértő egyéni vállalkozó hatósági kirendelés miatt egy adott nap igazoltan volt távol a munkahelyéről, aznap bért nem kapott. A NEAK értesítette a jogviszonyának szüneteléséről. Ebben az esetben valóban szünetel a munkahelyi jogviszonya? Amennyiben igen, akkor azon a napon főállású egyéni vállalkozónak minősül, amit be kell jelenteni a NAV-nak, és egyéni vállalkozóként kell járulékot fizetnie? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A kérdésben leírtak alapján feltételezhető, hogy az igazságügyi szakértőként is tevékenykedő vállalkozó hatósági kirendelése kapcsán egy nap fizetés nélküli szabadságot kért a munkáltatójától. Mindezek alapján a következő válasz adható:

A 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 16. paragrafusa alapján szünetel a biztosítási jogviszony a fizetés nélküli szabadság alatt. Az egyéni vállalkozó nem minősül főállású vállalkozónak addig, amíg legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll. A szünetelés alatt nem valósul meg a munkaviszonyban a foglalkoztatás, erre tekintettel ezen időszakban az egyéni vállalkozó főállásúnak minősül.

Mindezek alapján, az egyéni vállalkozót azon a napon, amikor a munkaviszonyában szünetel a biztosítási jogviszonya, be kell jelenteni főállású vállalkozóként, és erre a napra meg kell fizetni legalább az egyéni vállalkozói minimális alapok szerint a társadalombiztosítás járulékot és a szociális hozzájárulási adót.

Olvasónk szakértőnk válaszára a következőket reagálta. A kérdésben vázolt esetben a munkavállaló nem kért fizetés nélküli szabadságot, csak bejelentette, hogy hatósági idézésre távol lesz. Ebben az esetben is szünetel a jogviszonya. A szakértő bírósági, rendőrségi idézése havonta visszatérő, több napot is érintő kötelezettség. Hogyan lehet elkerülni azt a nem kívánatos helyzetet, hogy a szakértő havonta ismétlődően többször egy napot főállású egyéni vállalkozó, egyébként meg munkaviszony mellett tevékenykedő? Ha nem lenne egyéni vállalkozó is, feltételezhetően, a hatósági idézésre való megjelenés idejére nem szünetelne a biztosítási jogviszonya. Dolgozók ezreinek nem szünetel a munkahelyi jogviszonya, ha bírósági tárgyalásra idézik őket?!

Szakértőnk viszontválaszában megismételte, hogy a Tbj. 16. § c) pontja alapján szünetel a biztosítási jogviszony a munkavégzési (szolgálatteljesítési) kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt, kivéve, ha a munkavégzés alóli mentesítés idejére a munkaviszonyra vonatkozó szabály szerint átlagkereset jár, vagy munkabér (illetmény), átlagkereset (távolléti díj), táppénzfizetés történt.

A 2012. évi I. törvény (Mt.) 55. paragrafus (1) bekezdésének i) pontja alapján mentesül a munkavégzés alól a munkavállaló bíróság vagy hatóság felhívására, vagy az eljárásban való személyes részvételhez szükséges időtartamra. Ugyanakkor jogszabályhelyben vázolt esetben csak akkor kerül sor díjazásra (pontosabban távolléti díj kifizetésére), ha a munkavállalót a fenti eljárásban tanúként hallgatják meg. A kérdésben leírt esetben azonban nem kapott díjazást a munkavállaló, mert nem tanúként, hanem szakértőként vett részt az eljárásban.

Díjazás hiányában tehát a Tbj. 16. paragrafusának c) pontja alapján szünetel a munkaviszonyban a biztosítási jogviszony, így a már korábban leírtak szerint kell eljárni.

Azt a nem kívánatos helyzetet, hogy a szakértő havonta ismétlődően, többször egy napig főállású egyéni vállalkozó legyen, egyébként meg munkaviszony mellett működjön, úgy lehetne elkerülni, ha a hatósági kirendelési napokra szabadságot venne igénybe, hiszen a szabadságra távolléti díjat kapna, és ezáltal nem szünetelne a munkaviszonyában a biztosítási jogviszonya.

Az Adózóna válaszol – Radics Zsuzsa: Ügyvezetők tb-je
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink