hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ebben a szokatlan formában is vehetünk fel tagi kölcsönt

  • Surányi Imréné

Az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény (Öpt.) szerint a nyugdíjpénztár tagja a saját maga és a munkáltatója által befizetett összegeket és azok hozamait legkorábban a tagsági viszonyának a belépéstől számított tíz év várakozási idő letelte után veheti fel, de aki még nem érte el a nyugdíjkorhatárt, adómentesen csak a befektetési hozamokhoz, illetve a befizetéstől számítva 10 éven át a pénztárban lévő tőkéhez juthat hozzá. Ez szigorú korlát, ugyanakkor létezik a tagi kölcsön, amely szorult helyzetben átmeneti megoldást jelenthet.

Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár az alapszabályának keretei között a tagjai részére kölcsönt nyújthat [Öpt. 36. § (9) bekezdés]. A tagi kölcsönre vonatkozó részletes szabályokat az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási szabályairól szóló 281/2001. (XII. 26.) kormányrendelet tartalmazza.
A rendelet szerint tagi kölcsön első ízben a belépéstől számított várakozási idő harmadik évét követően nyújtható. A tagi kölcsön lejárati ideje legfeljebb 12 hónap, összege pedig legfeljebb a pénztártag egyéni számláján a kölcsönfelvétel időpontjában nyilvántartott összeg 30 százaléka lehet.
A pénztár a tagi kölcsönt a fedezeti tartalék terhére nyújthatja azzal a korlátozással, hogy tagi kölcsönök együttes állománya nem haladja meg a fedezeti tartalékának 5 százalékát.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs