hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

KRESZ- és nyelvvizsga-támogatás: cseden, gyeden, gyesen lévő apáknak és nagyszülőknek is

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Július 1-jétől bővült azon jogosultak köre, akik igénybe vehetik a KRESZ-, illetve a nyelvvizsga támogatást. Már nemcsak a fiatalok élhetnek ezzel a lehetőséggel, hanem a cseden, gyeden, gyesen lévők is, korhatártól függetlenül.

Az állam támogatást nyújt a B kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek tanfolyam és közlekedési alapismeretek vizsga díjának megfizetéséhez az 55/2018. kormányrendelet szerint. A támogatást az a magyar állampolgár vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 39. paragrafus (1) bekezdésének a) és c)–h) pontjaiban meghatározott személy veheti igénybe, aki az e rendelet hatálybalépését követően (2018. július 1. után) letett sikeres közlekedési alapismeretek vizsga napján a 20. életévét még nem töltötte be. A támogatás mértéke a közlekedési alapismeretek tanfolyam díjának és a sikeres közlekedési alapismeretek vizsga igazgatási szolgáltatási díjának ténylegesen megfizetett összege, de legfeljebb 25 ezer forint.

Alapvetően tehát a fiataloknak, 20. életévüket még el nem ért személyeknek szólt ez a támogatás, ennek a köre bővült most 2020. július 1-jétől. Ennek értelmében  az is igénybe veheti a támogatást, aki a sikeres közlekedési alapismeretek vizsga napján (2020. július 1-jét követően) a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény szerinti csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban vagy a családok támogatásáról szóló törvény szerinti gyermekgondozást segítő ellátásban részesült.

A jogszabály nem szabja meg, hogy milyen gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban részesülőnek jár a támogatás, vagyis ennek értelmében nemcsak cseden, gyeden, gyesen lévő anyák élhetnek ezzel a lehetőséggel, hanem a gyeden és gyesen lévő apák, vagy éppen a nagyszülők is.

A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni, az e célra rendszeresített formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon. Tb-kifizetőhelyeknek fontos tudnivaló, hogy igazolást kell kiadniuk az igénylőnek a csed, gyed folyósításáról, ha a munkavállaló a támogatásra igényt tart.

Hasonlóan kedvező változás lépett életbe július 1-jétől a nyelvvizsga támogatásának terén is. Eredetileg az 503/2017. kormányrendelet rendelkezik az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga  díjához nyújtott támogatásról. A rendelet szerint a támogatást az a magyar állampolgár vagy az Nftv. 39. paragrafus (1) bekezdésének a)–h) pontjaiban meghatározott személy veheti igénybe, aki

• a) az első sikeres komplex nyelvvizsgáról, illetve az 1. paragrafus 1. pontjának b) alpontja szerinti esetben a második sikeres részvizsgáról kiállított nyelvvizsga-bizonyítványon megadott vizsganapon,

• b) az 1. paragrafus 1. pontjának c) alpontja szerinti esetben az egyenértékűséget igazoló érettségi bizonyítvány, tanúsítvány kiállításának napján,

• c) az 1. paragrafus 1. pontjának d) alpontja szerinti esetben honosítási határozat kiállításának napján

• a 35. életévét még nem töltötte be.

Idén július 1-jétől már az a személy is igénybe veheti a támogatást a fenti feltételek mellett, aki a megjelölt időpontban, 2020. július 1-jét követően a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény szerinti csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban vagy a családok támogatásáról szóló törvény szerinti gyermekgondozást segítő ellátásban részesült.

A támogatásra jogosultság megítélése szempontjából az első sikeres komplex nyelvvizsgának minősül a támogatott nyelvekből 2018. január 1-jét követően elsőként sikeresen megszerzett

  • államilag elismert általános nyelvi vagy szaknyelvi komplex B2 típusú (középfokú) vagy komplex C1 típusú (felsőfokú) nyelvvizsga (a továbbiakban együtt: komplex nyelvvizsga),
  • a külön kormányrendeletben meghatározott feltételek szerint a fenti komplex nyelvvizsgával egyenértékűvé egyesíthető középfokú vagy felsőfokú írásbeli és szóbeli részvizsgák,
  • a komplex nyelvvizsgával egyenértékű emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsga, továbbá
  • a komplex nyelvvizsgának megfelelő, külön kormányrendeletben foglaltak szerint honosított nyelvvizsga.

A támogatás mértéke a vizsgázó által ténylegesen megfizetett díj, de legfeljebb a díj megfizetése időpontjában érvényes kötelező legkisebb minimálbér 25 százalékának megfelelő összeg, ami 2020-ban 40 250 forint. Egyesíthető részvizsgák esetén a támogatás maximum összegeként a második sikeres részvizsga díjának megfizetésekor érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 25 százalékát kell figyelembe venni.

A kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni az e célra rendszeresített formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon, és az igény az első sikeres komplex nyelvvizsga-bizonyítvány kiállításának napjától számított 1 éven belül terjeszthető be.

A nyelvvizsga-támogatás esetében is igaz, hogy mivel gyeden, gyesen lévők esetében nemcsak az anya, hanem az apa vagy a nagyszülő is igénybe veheti, amennyiben ők veszik igénybe a gyermekek utáni ellátást. Ha a folyósító tb-kifizetőhely, akkor a csedről, gyedről szóló igazolást nekik kell kiállítaniuk.

Mindkét támogatásra az igényt a KRESZ-vizsga letételét, illetve a nyelvvizsga-bizonyítvány kiállítását követő egy éven belül lehet beterjeszteni, a támogatást pedig a határozat meghozatala után 13 napon belül utalják az igénylő belföldi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlájára. Külföldi számlára való utalásra, illetve postai úton való kifizetésre a támogatás nem kérhető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close