hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csed, gyed, gyes és a bölcsőde egyszerre?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Cikkünkben az egészségbiztosítási pénzbeli és családtámogatási ellátások fő típusainak mentén megvizsgáljuk, hogy mely ellátásokkal ütközik a bölcsődei elhelyezés, milyen tiltások vannak, mi lehet a megoldás arra, ha a gyermeket bölcsődébe szeretnénk járatni, azonban a munkavégzésünk még nincs biztosítva.

Gyermekgondozási díj (gyed) és a bölcsőde kapcsolata

Bár időrendben nem ezzel az egészségbiztosítási ellátással kezd a szülő, mi ezzel foglalkozunk először, mert ezzel szokott a legnagyobb probléma lenni. Nevezetesen, a szülő szeretné bölcsődébe adni a gyermekét, ő esetleg még nem tud egyből visszamenni a munkahelyére, lehet új helyet kell keresnie, mert a régi nem veszi vissza, közben pedig nem szeretnék a gyermekgondozási díjat sem elveszíteni. Sokszor ez a helyzet nem könnyű, mert hiába szeretne dolgozni a szülő, ha a munkahelye nem veszi vissza, de közben hogyan keressen másikat, ha a gyermeke nappali felügyelete nincs megoldva.

A jogszabály a következőképpen néz ki:

a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 42/C. § (1) bekezdése értelmében:

„Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

d) a gyermeket bölcsődében, mini bölcsődében, munkahelyi bölcsődében, családi bölcsődében vagy napközbeni gyermekfelügyeletben helyezték el, kivéve, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat, nappali rendszerű oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben tanul, vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben vesz részt, vagy az intézmény, ahol a gyermeket elhelyezték, rehabilitációs, habilitációs foglalkoztatást nyújt.”

Munkaügyesként, bérszámfejtőként érdemes a gyedet igénylő munkavállalók figyelmét erre felhívni a kérelem beadásakor, ugyanis nagyon sokan ezzel a korlátozással nincsenek tisztában, később pedig meglepődnek, ha jogosulatlanul veszik fel az ellátást.

Miről is van szó? A szülő gyermeke elkezdi a bölcsődét, beszoktatják a gyermeket. Jogszabály szerint ekkor már a gyedet igénylő szülőnek keresőtevékenységet kell folytatni ahhoz, hogy a gyedet megtarthassa. Ha a munkáltató a munkavállalót vissza tudja venni, akkor a forgatókönyv jellemzően az, hogy a felgyülemlett szabadságok kiadásának kezdete meg szokott egyezni a beszoktatás első napjával.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből többek között megtudhatja, mi a helyzet akkor, ha a szülőt nem veszik vissza a munkahelyére, vagy például azt, hogy van-e korlátozás az ellátásokban, ha testvér érkezik a családba és a nagyobbik gyermeket a szülők bölcsődébe szeretnék adni.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink