hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ebben különbözik a tb-járulék és a szociális hozzájárulási adó

  • Széles Imre

Az adó és járuléktörvények elfogadásával (2011. évi CLVI. törvény) eldőlt: a társadalombiztosítási járulék helyébe egy új adónem lép: a szociális hozzájárulási adó. A szociális hozzájárulási adó mértékét, alapját, illetve teher viselőit tekintve lényegében megegyezik a társadalombiztosítási járulék mértékével, alapjával és fizetőinek a körével. De mi a különbség?

Mivel azonban adóról van szó, szabályait természetesen nem a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvényben (Tbj.), hanem a már említett 2011. évi CLVI. törvény IX. fejezetében találjuk.

A Tbj. alapelvei közé viszont (a 2. §-át egy új (6a) bekezdéssel kiegészítve) a „biztonság kedvéért” bekerült az a kitétel, hogy „A társadalmi szolidaritás elvének megfelelőn – a szociális biztonsághoz,valamint…..nyugdíjrendszer fenntartása érdekében törvény a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak költségvetését egészben vagy részben megillető olyan fizetési kötelezettséget is megállapíthat, amelynek megfizetése társadalombiztosításra való jogot nem keletkeztet.”)

Mivelhogy adóról van szó, nem a foglalkoztatót, hanem a kifizetőt terheli, illetve alanya még az egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő. Mivelhogy adóról van szó, nem a biztosítási kötelezettséggel járó járulékalapot képező jövedelem az alapja, hanem a jogszabály külön meghatározza az adó alapját: felsorolva az adófizetési kötelezettségeket keletkeztető jogviszonyokat és az adóalapjául szolgáló (vagy nem szolgáló) juttatásokat.

Kattintson és tudjon meg minden a megújult Adózóna szolgáltatásairól!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadságátvitel a következő évre megállapodás alapján

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close