hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az özvegyi nyugdíj feltételei

  • Winkler Róbert

Ha elhunyt a házastárs, az élettárs, a bejegyzett élettárs, az elvált házastárs, utána hozzátartozói ellátás, többek között özvegyi nyugdíj állapítható meg. Összefoglaltuk e jogosultság feltételeit.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül megállapítható hozzátartozói nyugellátások: az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a szülői nyugdíj, a baleseti hozzátartozói nyugdíjak, valamint az özvegyi járadék. Ezúttal az özvegyi nyugdíjra való jogosultság fontosabb tudnivalóit mutatjuk be.

A hozzátartozói nyugellátásokra való jogosultsági feltételek között meg kell különböztetni az elhunyt jogszerzőre, valamint a hozzátartozóra vonatkozó jogosultsági feltételeket. Ahhoz, hogy az elhunyt jogszerző jogán hozzátartozói nyugellátás megállapításra kerülhessen, a jogosultsági feltételeknek mind az elhunyt jogszerző, mind pedig a nyugdíjigénylő részéről is teljesülniük kell.

Az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételek:
-         a jogszerző a halál időpontjában saját jogú nyugellátásban részesüljön. Ugyanezen előírást kell alkalmazni a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy elhalálozása esetén is, ugyanis a vonatkozó szabályozás szerint, az említett személyek ellátását az elhalálozásuk időpontjában automatikusan öregségi nyugdíjnak kell tekinteni.
-         amennyiben a jogszerző a halál időpontjában nem a fent említett ellátásokban részesült, vagy nem részesült egyáltalán semmilyen ellátásban, úgy abban az esetben a jogszerzőre előírt feltétel, hogy a halála időpontjában betöltött életkorához előírt nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idővel rendelkezzen. Ezen pontba tartoznak azon 2011. december 31-éig megállapított rokkantsági nyugdíjasok is, akiknek a nyugellátásuk 2012. január 1-jétől az elhalálozásukig rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátásként került továbbfolyósításra.

Özvegyi nyugdíjra az elhunyt jogszerző házastársa, a bejegyzett élettársa, az elvált házastársa és az élettársa szerezhet jogosultságot a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény vonatkozó rendelkezéseinek teljesülése esetén.

A házastárs abban az esetben jogosult özvegyi nyugdíjra, ha az elhunyt jogszerző saját jogú nyugdíjasként halt meg, vagy ha az elhunyt jogszerző a halála időpontjában betöltött életkorához előírt szolgálati időt megszerezte.

Az elvált, továbbá a házastársától külön élő személy özvegyi nyugdíjra, a fent említett egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén is kizárólag abban az esetben lehet jogosult, ha házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg.

Az élettárs, a házastársra előírt feltételek fennállása esetén, kizárólag abban az esetben lehet jogosult özvegyi nyugdíjra, ha élettársával annak haláláig egy év óta megszakítás nélkül együtt élt és gyermekük született, vagy megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt, feltéve, hogy az együttélésük – vagy annak akár csak egy része – alatt özvegyi nyugdíjban nem részesült.

Több jogosult esetén az özvegyi nyugdíjat a jogosultak között egyenlő arányban meg kell osztani.

Özvegyi nyugdíj címén megkülönböztetünk ideiglenes özvegyi nyugdíjat és özvegyi nyugdíjat, mely a köztudatban állandó özvegyi nyugdíj néven ismertebb.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj az általános szabály szerint az elhunyt jogszerző halálától egy évig folyósítható. Ugyanakkor, amennyiben az özvegy az elhunyt jogán árvaellátásra jogosult másfél évesnél fiatalabb gyermeket tart el, az özvegyi nyugdíj az árva 18 hónapos életkorának betöltéséig, illetőleg fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek esetén a gyermek harmadik életéve betöltésének napjáig mindenképpen jár.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki a jogszerző halálakor a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, vagy megváltozott munkaképességű, vagy házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

Özvegyi nyugdíjra jogosult az a személy is, aki esetében az előzőekben említett feltételek valamelyike a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tizenöt éven belül, a házastárs 1993. február 28-át követően bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tíz éven belül bekövetkezik.

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság megszűnik, ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkor betöltése előtt házasságot köt, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesít.

A megváltozott munkaképesség jogcímen megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság abban az esetben szűnik meg, ha az özvegy már nem megváltozott munkaképességű. Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság tekintetében megváltozott munkaképességű az a személy, akinek az egészségi állapota legfeljebb 50 százalék. Az egészségi állapotot a rehabilitációs szakértői szerv vizsgálja, és a felülvizsgálatról, illetve annak eredményéről szakhatósági állásfoglalást állít ki.

Az árvaellátásra jogosult gyermekek tartása jogcímén megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság abban az esetben szűnik meg, ha már egyik gyermeket sem illeti meg az árvaellátás.

A megszűnést követően, az özvegyi nyugdíj abban az esetben éled fel, ha az nem házasságkötés miatt szűnt meg és az özvegyi nyugdíjra jogosító feltételek valamelyike a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tizenöt éven belül, a házastárs 1993. február 28-át követően bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tíz éven belül bekövetkezik.

A házasságkötés miatt megszüntetett özvegyi nyugdíjra jogosultság a házasság megszűnése után abban az esetben éled fel, ha az özvegy a házasságkötéskor az 1998. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezések alapján végkielégítést nem vett fel és az igénylőt a házasság létrejötte nélkül az özvegyi nyugdíj egyébként megilletné.

Az özvegyi nyugdíj iránti igényt, amennyiben a jogszerző nem saját jogú nyugdíjasként hunyt el, az igénylő lakóhelye szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságánál kell előterjeszteni.

Abban az esetben viszont, amennyiben a jogszerző saját jogú nyugdíjasként (ideértve a korhatár előtti ellátást, és a szolgálati járandóságot is) hunyt el, az özvegyi nyugdíj megállapítása iránti igényt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell benyújtani.

Az igény előterjesztésével egyidejűleg mellékelni kell, egyebek mellett, a házassági anyakönyvi kivonatot, a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló anyakönyvi kivonatot, a halotti anyakönyvi kivonatot, az élettársak együttéléséről szóló hatósági bizonyítványt, elvált vagy különálló házastárs esetén a tartásdíj megállapító bírósági ítéletét, közjegyzői végzést vagy a tartásdíj fizetését igazoló okmányokat.

Végezetül meg kell említeni, hogy az üzemi baleset következtében elhunyt személy hozzátartozói ideiglenes özvegyi nyugdíjra és ennek megszűnését követően özvegyi nyugdíjra azzal az eltéréssel jogosultak, hogy a hozzátartozót a baleseti nyugellátás a jogszerző szolgálati idejére tekintet nélkül megilleti.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvezető megbízási jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close