hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj összege

  • Winkler Róbert

A hozzátartozói nyugellátások, vagyis az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj összege attól a saját jogú nyugdíj összegétől függ, amely az elhunytat az elhalálozása időpontjában megillette vagy megillette volna.

Más módon kell megállapítani a hozzátartozói nyugellátás összegét, ha az elhunyt jogszerző nyugdíjasként hunyt el, illetve ha a jogszerző nem nyugdíjasként halt meg.

Ha az elhunyt jogszerző saját jogú öregségi nyugdíjas volt a halála időpontjában, a hozzátartozói nyugellátás alapját a halál időpontjában folyósított öregségi nyugdíj összege fogja képezni. Az előzőek alapján kell eljárni azon elhunyt jogszerzők esetében is, akik az elhalálozásuk időpontjában korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban, vagy átmeneti bányászjáradékban részesültek. Ezen hozzátartozói nyugdíjigények elbírálása a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hatáskörébe tartozik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mi a számítási mód rehabilitációs, rokkantsági ellátásban részesülő elhunyt utáni özvegyi nyugdíjnál, mennyi ennek ideiglenes, illetve állandó összege, mennyi a minimális árvaellátás, hogyan számítják ki a szülői nyugdíjat!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close