hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Átalányadózó egyéni vállalkozó munkaviszonyt létesít: hogy fizet járulékot a váltás hónapjában?

  • adozona.hu

Egy átalányadózó egyéni vállalkozó május elején munkaviszonyt létesít. A teljes hónapra meg kell fizetnie a minimum járulékot, amennyiben nem érte el a jövedelme májusban a minimum járulék alapját? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy átalányadózó egyéni vállalkozó május 2-ától 8 órás munkaviszonyt létesít, így ettől a naptól nem főfoglalkozású, hanem heti 36 órás jogviszony melletti egyéni vállalkozó. A minimum járulék meghatározása szempontjából mi a helyes eljárás? A teljes hónapra meg kell fizetnie a minimum járulékot, amennyiben nem érte el a jövedelme májusban a minimum járulék alapját? Esetleg egy napig főfoglalkozású, és erre az egy napra számoljuk ki a minimum járulékot, a hónap hátralévő napjaira pedig a tényleges jövedelem alapján fizet járulékot? Egy hónap a tb szempontjából 30 nap, ezért az elseje nélkül is megvan a 30 napnak megfelelő teljes hónap. Továbbá a május elseje fizetett ünnep, és emiatt nem kezdődött el a munkaviszonya 1-jével. Ezzel szinkronban hogyan kell kitölteni a negyedéves 2358-as bevallás május havi lapját, kettő kell belőle, 1-jére egy, és 2–31-éig egy másik, vagy a teljes hónap egy lapon kezelendő?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Kérdéseire az alábbi válaszokat adom!

A kérdésben leírt esetben az átalányadózó egyéni vállalkozó 2023 májusában egy napig, azaz május elsején minősült főfoglalkozású egyéni vállalkozónak. Erre az egy napra legalább a minimális alap arányosított része szerint kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot. Minimális alap: 18,5 százalék társadalombiztosítási járulék alapja havonta legalább a minimálbér, szakképzettséget igénylő tevékenység esetén a garantált bérminimum.

Az Adózóna „Egyéni vállalkozók adózása, számvitele" című kiadványát 10 százalék kiadói kedvezménnyel itt vásárolhatja meg.

Abban az esetben, ha nem teljes hónapban történik legalább a minimális alap szerinti fizetési kötelezettség, akkor az arányosításnál a 30-as osztószámot alkalmazunk. Ez az osztószám független attól, hogy hány napos a hónap.

2358-as bevalláson május teljes hónapja egy lapon kezelendő, amelyben május elsejére legalább a minimális alap arányos része szerint kell fizetni társadalombiztosítási járulékot, míg a hónap többi részére 40 órás munkaviszony mellett egyéni vállalkozóként – azaz a tényleges szja-alapot képező jövedelem alapján – fizeti a társadalombiztosítási járulékot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1