hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Átalányadózó egyéni vállalkozó munkaviszonyt létesít: hogy fizet járulékot a váltás hónapjában?

  • adozona.hu

Egy átalányadózó egyéni vállalkozó május elején munkaviszonyt létesít. A teljes hónapra meg kell fizetnie a minimum járulékot, amennyiben nem érte el a jövedelme májusban a minimum járulék alapját? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy átalányadózó egyéni vállalkozó május 2-ától 8 órás munkaviszonyt létesít, így ettől a naptól nem főfoglalkozású, hanem heti 36 órás jogviszony melletti egyéni vállalkozó. A minimum járulék meghatározása szempontjából mi a helyes eljárás? A teljes hónapra meg kell fizetnie a minimum járulékot, amennyiben nem érte el a jövedelme májusban a minimum járulék alapját? Esetleg egy napig főfoglalkozású, és erre az egy napra számoljuk ki a minimum járulékot, a hónap hátralévő napjaira pedig a tényleges jövedelem alapján fizet járulékot? Egy hónap a tb szempontjából 30 nap, ezért az elseje nélkül is megvan a 30 napnak megfelelő teljes hónap. Továbbá a május elseje fizetett ünnep, és emiatt nem kezdődött el a munkaviszonya 1-jével. Ezzel szinkronban hogyan kell kitölteni a negyedéves 2358-as bevallás május havi lapját, kettő kell belőle, 1-jére egy, és 2–31-éig egy másik, vagy a teljes hónap egy lapon kezelendő?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Kérdéseire az alábbi válaszokat adom!

A kérdésben leírt esetben az átalányadózó egyéni vállalkozó 2023 májusában egy napig, azaz május elsején minősült főfoglalkozású egyéni vállalkozónak. Erre az egy napra legalább a minimális alap arányosított része szerint kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot. Minimális alap: 18,5 százalék társadalombiztosítási járulék alapja havonta legalább a minimálbér, szakképzettséget igénylő tevékenység esetén a garantált bérminimum.

Az Adózóna „Egyéni vállalkozók adózása, számvitele" című kiadványát 10 százalék kiadói kedvezménnyel itt vásárolhatja meg.

Abban az esetben, ha nem teljes hónapban történik legalább a minimális alap szerinti fizetési kötelezettség, akkor az arányosításnál a 30-as osztószámot alkalmazunk. Ez az osztószám független attól, hogy hány napos a hónap.

2358-as bevalláson május teljes hónapja egy lapon kezelendő, amelyben május elsejére legalább a minimális alap arányos része szerint kell fizetni társadalombiztosítási járulékot, míg a hónap többi részére 40 órás munkaviszony mellett egyéni vállalkozóként – azaz a tényleges szja-alapot képező jövedelem alapján – fizeti a társadalombiztosítási járulékot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózásba való visszalépés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink