hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nyugdíjasok kegyeit keresik a pártok az idősek világnapján

  • MTI/Adózóna

Tizenharmadik havi nyugdíj, 50 ezer forintos nyugdíjminimum, a svájci indexálás visszaállítása, kétpilléres nyugdíjrendszer is szerepel az ellenzéki pártok ígéretei között. A Fidesz az idősek világnapja alkalmából viszont azt közölte, hogy az ellenzék csak becsapni és sértegetni tudja az időseket.

Korózs Lajos elmondta, hogy az MSZP országos elnökségének hétfői ülésén fog javaslatot tenni az egységes 120 ezer forintos 13. havi nyugdíjra, figyelemmel arra is, hogy jelenleg a nyugdíjasok közel kétharmadának nyugdíja még a 120 ezer forintot sem éri el.

Az öregségi nyugdíj minimumát kétszeresére emelné az ellenzéki párt, miután mintegy 70 ezer embernek az öregségi nyugdíja, további 270 ezernek pedig a nyugdíjszerű ellátása kevesebb mint 50 ezer forint – fűzte hozzá.

Korózs Lajos elmondta azt is, hogy pártja visszatérne a nyugdíjak svájci indexálásához, és eltörölné a nyugdíj melletti munkavégzés korlátozását.

A nyugdíjasok 2013 óta csak úgy dolgozhatnak a közszférában, ha lemondanak nyugdíjukról, pedig ők már megfizették ennek az árát, ráadásul az országos orvos, illetve tanárhiányt ismerve munkába állásukkal csak segítenek az országnak – jegyezte meg.

Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz megkárosítja a nyugdíjasokat és nyerészkedik rajtuk, hiszen a kormánypártban tudták, hogy nagyobb lesz az infláció a költségvetési törvényben rögzítettnél, mégsem adták oda a nyugdíjasoknak, ami járt, csak majd nyugdíjprémium formájában egy összegben novemberben. De ez nem nyugdíjprémium, ez már év elején megillette volna a nyugdíjasokat, mégis 10 hónapig használta a Fidesz – bírált Korózs Lajos, az inflációs különbözet kamatokkal együtt történő kifizetését sürgetve.

Hozzátette, Orbán Viktor megszüntette a korhatár alatti, a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjakat, de – mint mondta – Botka László kormánya jövőre ismét létrehozza.

Botka-kormány az adómentes szolgálati nyugdíjat is visszaállítja - mondta.

Az MSZP képviselője arra az újságírói kérdésre, hogy az ellenzéki párt nyugdíjasoknak szóló ígéretei mennyibe kerülnek, annyit mondott: „nem kell átcsoportosítani.

Több mint az ország negyede, 2,6 millió ember él nyugdíjból vagy nyugdíjszerű ellátásokból, és a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nőtt a szegénységben élő nyugdíjas háztartások száma – mondta Schumck Erzsébet.

Az öregségi nyugdíjban részesülők kétharmada, mintegy 1,4 millió ember él havi 120 ezer forintnál is kevesebből, miközben sokan havi 30-40 ezer forintot költenek gyógyszerekre – tette hozzá.

Hozzátette, a nyugdíjrendszer mellett az egészségügyi és szociális ellátás határozza meg a nyugdíjasok mindennapjait, de Magyarországon mindkettő hanyatlik, ráadásul sok családban a gyermekek külföldön keresik a boldogulásukat, így az idős szülők egyedül maradnak.

Az LMP szerint értékálló nyugdíjakra, gondoskodó intézményrendszerre és érzelmi biztonságra van szükségük az időseknek – jelentette ki Schmuck Erzsébet.

Az LMP 50 ezer forintos nyugdíjminimumot tervez és igazságos, méltányos nyugdíjemelést, amely szerint az alacsonyabb nyugdíjak nagyobb mértékben növekednek. A nyugdíjasok esetében az infláció számításához elsősorban azt vennék figyelembe, amit a nyugdíjasok fogyasztanak, a nyugdíjemelésnél pedig nem csupán az inflációt, hanem a reálbérek emelkedését is – fejtette ki.

Az LMP fontosnak tartja a nemzedékek közti szolidaritást szolgáló programokat és idősügyi nemzeti minimálprogramot is szeretne. Ennek érdekében hétfőn ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti pártokat, novemberben pedig konferenciát szervez a parlamenti pártok és a nyugdíjas szervezetek részvételével – ismertette a párt frakcióvezető-helyettese.

A Demokratikus Koalíció szerint az idősek ma joggal érzik azt, hogy nem kapják meg azt a megbecsülést, ami egy végigdolgozott élet után járna. A DK 2018-tól a Sokak Magyarországa című programja szerint bevezetné a kétpillérű nyugdíjrendszert. Mindenkinek állampolgári jogon járjon egy tisztességes alapnyugdíj, és azoknak, akik végigdolgozzák az életüket, legyen egyéni számlájuk is. A DK emellett bevezetné a Nyugdíj Extrát is, hogy gazdasági növekedés esetén a nyugdíjasok is részesüljenek a növekedésből.

A Fidesz-frakció közleménye szerint az ember azt gondolná, hogy az idősek megbecsülése, tisztelete nem lehet kérdés, de sajnos az elmúlt időszakban azt látják, hogy ez mégsem így van.

Az ellenzék csak becsapni és sértegetni tudja az időseket – fogalmaznak.

A baloldalon ma is ugyanazok osztozkodnak, akik kormányzásuk alatt elvettek az idősektől egy havi nyugdíjat. Hagyták elértéktelenedni a nyugdíjakat, háromszorosára emelték a gáz árát és duplájára az élelmiszerek áfáját. Az pedig különösen megdöbbentő, hogy ma már az ellenzék a nyugdíjasok sértegetéséig is elmegy. Vona Gábor megengedhetetlen stílusban beszélt a nyugdíjasokról, a Jobbik alelnöke és frakcióvezetője a napokban pedig már egy elhunyt nyugdíjas nőn gúnyolódott – írják.
A Fidesz-frakció közleményében hangsúlyozza: a nyugdíjasok a kormánypártokra számíthatnak.

A nyugdíjak értékét 2010 óta megőrizzük, a rezsicsökkentéssel és a legfontosabb élelmiszerek áfájának emelésével több pénzt hagytunk a nyugdíjasoknál, és az idősek biztosak lehetnek benne, hogy ezután is mindent meg fogunk tenni, hogy biztonságosabbnak és kicsit könnyebbnek érezzék a mindennapokat” - írja a Fidesz-frakció közleményében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close