hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: mennyi katát és járulékot fizet társas vállalkozóként egy egyéni vállalkozó, aki egyben egy kft. ügyvezetője is?

  • adozona.hu

Egy főállású, katás egyéni vállalkozó tag és ügyvezető lesz egy kft.-ben. Társas vállalkozóként mennyi katát és járulékot kell fizetnie? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: adott egy főállású katás egyéni vállalkozó. Jelenleg más jogviszonya nincs. Következő hónaptól azonban egy kft.-ben lesz tag és ügyvezető egyben.

Kérdéseim:

1. Jól gondolom-e, hogy a következő hónaptól be kell jelentenem társas vállalkozóként, és a járulék szempontjából így a társas vállalkozói jogviszonya után kell megfizetnie a járulékokat, illetve a katás jogviszonya után a 25 ezer forintot kell fizetnie?

2. Ha az ügyvezetői feladatait napi 4 órában látja el, és ezért a garantált bérminimum időarányos részének megfelelő díjazást kap, akkor is meg kell fizetnie a tagi jogviszony után is a teljes járulékot, és emellett a kata 25 000 forint lesz?

3. Az semmiképpen sem jó, hogy marad a kata 50 ezer forint, és vállalkozásban csak az ügyvezetői díjazása után fizet járulékot, igaz?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ha az érintett ügyvezető lesz egy kft.-ben (nem munkaviszonyban), akkor társas vállalkozónak minősül, akit havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettség terhel. Ugyanakkor kisadózóként nem tekintendő főállásúnak [2012. évi CXLVII. (Katv.) törvény 2. § 8. pontjának g) alpontja alapján] és csak havi 25 ezer forintos adót kell fizetnie.

Abban az esetben, ha a kft.-ben 4 órás munkaviszonyt létesít (és ennek keretében látja el az ügyvezetést és a személyes közreműködést is!), akkor munkabére után megfizeti a járulékokat, és így kisadózóként főfoglalkozású lesz havi 50 ezer forinttal. Ez egyben megoldást jelent a 3. kérdésben felvetett problémára is.

Ha a kft.-ben ügyvezető 4 órás munkaviszonyban és társas vállalkozóként közreműködik (tehát a két tevékenységet nem egy munkaviszony keretében látja el), akkor minimum járulékfizetés terheli, munkaviszonyában meg kell fizetni a járulékokat, de kisadózóként nem főállású.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Csere erdősítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs