Pótbefizetés, tőkeemelés, végelszámolás: mit tehet a veszteséges cég?

  • adozona.hu

Veszteséges kft. saját tőkéje nem éri el a jegyzett tőke 50 százalékát, emiatt pótbefizetésre lenne szükség. Meddig kell ezt teljesíteni? A veszteség miatti pótbefizetés visszafizetésére semmi esély nincs. Ha a megszüntetés mellett döntenének a tulajdonosok, annak módja lehet végelszámolás? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Olvasónk kérdése:

2022-ben egy egyszemélyes kft. veszteséges lett, saját tőkéje a jegyzett tőke fele alá csökkent, így a kft. tagja pótbefizetést teljesített. 2023-ban szintén veszteséges volt a kft., a saját tőkéje ismét nem éri el a jegyzett tőke 50 százalékát. Emiatt újabb pótbefizetésre lenne szükség. Ezt a pótbefizetést meddig kell teljesíteni? A kft.-nek 2024-ben várhatóan nem lesz bevétele. Ebben az esetben pótbefizetés helyett nem lenne jobb megoldás a törzstőke emelése? Ha a tulajdonos mégis a megszüntetés mellett döntene, akkor a megszűnés módja ebben az esetben lehet végelszámolás? Ez a kérdés azért merült fel, mert a veszteség miatti pótbefizetés visszafizetésére semmi esély sincs. A kft. tagja a tao és az illetékfizetési kötelezettség miatt nem kíván lemondani a kft. javára a pótbefizetés összegéről.

Szakértőnk válasza:

A pótbefizetés teljesítésének határidejét a Ptk. 3:99/A paragrafusának (2) bekezdése szerint a pótbefizetés elrendeléséről szóló legfőbb szervi határozatban kell meghatározni, amelynél azonban figyelemmel kell lenni a  Ptk. 3:189. paragrafusa szerinti határidőre. A Ptk 3:189. paragrafusának (2) bekezdése szerint a pótbefizetés mellett a saját tőke más módon is biztosítható, amelynek egyik eszköze lehet az ázsióval történő tőkeemelés, a törzstőke leszállítása a saját tőke javára (ha ezzel a jegyzett tőke nem csökken a minimum alá), mindezek hiányában a társaság átalakulása,egyesülése, szétválása vagy jogutód nélküli megszüntetése.

A megszűnés módja lehet végelszámolás is, ha annak megvannak a feltételei [Cégtv 94-95. §]. A pótbefizetés visszafizetésének elengedése 2020. január 1-jétől nem von maga után társaságiadó-fizetési kötelezettséget, mivel azt a kötelezettnek nem bevételként kell kimutatni, így nem jelenik meg az eredményben és az adóalapban,  hanem  eredménytartalék-növekedésként kell kimutatni az Szt. 37. paragrafus (1) bekezdésének g) pont alapján. Az illetékkötelezettség azonban a visszafizetés elengedése esetén fennállhat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink