hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV-tájékoztató a végelszámolási eljárásról

  • adozona.hu

Információs füzetet tett közzé honlapján a Nemzeti adó- és Vámhivatal (NAV) a végelszámolási eljárásra vonatkozó általános tudnivalókról.

Ha egy cég nem fizetésképtelen (azaz tartozásait a cég vagyona vélhetően fedezni fogja), de nem kíván tovább működni, elhatározhatja végelszámolással történő (jogutód nélküli) megszűnését. Bizonyos cégformák esetében ez nem lehetséges, mert a rájuk vonatkozó jogszabály ezt nem engedi (például külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe). Esetükben a rájuk vonatkozó speciális jogszabály tartalmazza a megszűnés lehetőségeit.

A végelszámolást a cég legfőbb szerve (például kft.-nél a taggyűlés) jogosult elhatározni, és erről határozatot hozni. A határozatban meg kell állapítani a végelszámolás kezdő időpontját. Ez az időpont nem lehet korábbi, mint maga a határozat kelte. Továbbá meg kell választani azt a személyt (végelszámoló), aki a végelszámolást lebonyolítja. A kezdő időpont meghatározása rendkívül lényeges, mert ettől az időponttól a cég vezető tisztségviselőjének, törvényes képviselőjének a végelszámoló minősül.

Az adóhatóság előtti eljárásban ezt azt jelenti, hogy végelszámolónak kell az adózót terhelő adókötelezettségeket a végelszámolás kezdő időpontjától teljesítenie, és az adózót megillető jogokat is ettől az időponttól gyakorolja. A végelszámolás alatt az adókötelezettségek elmulasztása miatt a NAV a mulasztási bírságot nem a céggel, hanem a végelszámolóval szemben szabhatja ki! Azonban a végelszámoló mentesül a mulasztási bírság alól, ha bizonyítja, hogy a mulasztásban nem terheli felelősség, az tehát érdekkörén kívül eső ok miatt következett be.

Ha a cég korábban meghatalmazást adott, az ez alapján eljáró képviselő a végelszámolás kezdő időpontját követően csak akkor járhat el, ha a meghatalmazása érvényességéről a végelszámoló az adóhatóságnak nyilatkozik. A korábbi meghatalmazás azonban e nélkül érvényes, ha a meghatalmazást adó törvényes képviselő és a végelszámoló személye egyező.

A NAV tájékoztatójában részletezi a végelszámoló legfontosabb feladatait, kifejti a végelszámolás során, a végelszámolás megkezdésekor, lefolytatásakor, illetve lezárásakor elvégzendő teendőket, valamint az egyszerűsített végelszámolásra vonatkozó tudnivalókat.

Az információs füzetet itt olvashatja el.

Megjelent legújabb kiadványunk!

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Cégek átalakulása és megszűnése" című kiadványt!
A kiadvány sorra veszi a főbb eljárási formákat, döntési szempontokat és feladatokat, gyakorlatias segítséget ad ezzel egy végelszámolás vagy egy felszámolás véghezviteléhez, de segítséget nyújt például abban is, hogy egy beolvadás vagy egyesülés során hogyan kell elkészíteni a vagyonmérleget szabályszerűen.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számviteli feljegyzés, "vegyes" bizonylat kellékei

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vásárolt szoftver

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close