hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit jelent az ügyvezető felelőssége?

  • dr. Kathi Krisztina

Mi a feladata és meddig tart a felelőssége a vezető tisztségviselőnek? Cikkünkben összefoglaltuk.

„A vezető tisztségviselők a gazdasági társaság ügyvezetését az ilyen tisztséget betöltő személyektől általában elvárható gondossággal - és ha e törvény kivételt nem tesz -, a gazdasági társaság érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek ellátni. A vezető tisztségviselők a polgári jog általános szabályai szerint felelnek a gazdasági társasággal szemben a jogszabályok, a társasági szerződés, illetve a gazdasági társaság legfőbb szerve által hozott határozatok, illetve ügyvezetési kötelezettségeik felróható megszegésével a társaságnak okozott károkért.” (2006. évi IV. törvény a gazdasági társaságokról (továbbiakban: Gt. 30. § 2 bekezdés)

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A vezető tisztségviselő köteles az általa irányított társaság üzletmenetét oly módon kialakítani, hogy az üzleti kockázatot minél inkább csökkentse.

Például néhány vevőre, illetve egyetlen vevőre alapított üzleti stratégia esetén a szerződés biztosítéki rendszerét rendkívüli körültekintéssel kell kialakítania. Ez a kötelezettség a vezető tisztségviselőt akkor is terheli, ha az elődje esetleg nem ilyen elvárások szerint vezette a társaságot.

A vezető tisztségviselőnek figyelemmel kell kísérnie az üzleti partnereit, azok gazdasági megingása esetén fokozott óvatossággal kell eljárnia a szerződések megújítása és teljesítése során. A cégadatok nyilvánosak, így egy hatályos cégkivonatból például kiderül, hogy van-e a cég ellen végrehajtás. A mérlegadatok ugyancsak nyilvánosak, és ellenőrizhetőek.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Repülőjegy továbbszámlázása, áfakulcs

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő – nemleges nyilatkozattétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X