hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit jelent az ügyvezető felelőssége?

  • dr. Kathi Krisztina

Mi a feladata és meddig tart a felelőssége a vezető tisztségviselőnek? Cikkünkben összefoglaltuk.

„A vezető tisztségviselők a gazdasági társaság ügyvezetését az ilyen tisztséget betöltő személyektől általában elvárható gondossággal - és ha e törvény kivételt nem tesz -, a gazdasági társaság érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek ellátni. A vezető tisztségviselők a polgári jog általános szabályai szerint felelnek a gazdasági társasággal szemben a jogszabályok, a társasági szerződés, illetve a gazdasági társaság legfőbb szerve által hozott határozatok, illetve ügyvezetési kötelezettségeik felróható megszegésével a társaságnak okozott károkért.” (2006. évi IV. törvény a gazdasági társaságokról (továbbiakban: Gt. 30. § 2 bekezdés)

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A vezető tisztségviselő köteles az általa irányított társaság üzletmenetét oly módon kialakítani, hogy az üzleti kockázatot minél inkább csökkentse.

Például néhány vevőre, illetve egyetlen vevőre alapított üzleti stratégia esetén a szerződés biztosítéki rendszerét rendkívüli körültekintéssel kell kialakítania. Ez a kötelezettség a vezető tisztségviselőt akkor is terheli, ha az elődje esetleg nem ilyen elvárások szerint vezette a társaságot.

A vezető tisztségviselőnek figyelemmel kell kísérnie az üzleti partnereit, azok gazdasági megingása esetén fokozott óvatossággal kell eljárnia a szerződések megújítása és teljesítése során. A cégadatok nyilvánosak, így egy hatályos cégkivonatból például kiderül, hogy van-e a cég ellen végrehajtás. A mérlegadatok ugyancsak nyilvánosak, és ellenőrizhetőek.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Új építésű lakóingatlan hasznosítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bérelt iroda felújítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Építkezés áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X