hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldre távozott az ügyvezető, nem törődik a céggel, mi lesz vele?

  • adozona.hu

A cég adószámát törölték, már nem működik, de van adótartozása, ezért nem került végelszámolásra. Az ügyvezető már külföldön él, nem is igazán érdekli a cége. Mi történik ezekkel a cégekkel? Lehetséges, hogy egyszer csak eljutnak egy felszámolóhoz? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Ha a társaságnak adótartozása van, akkor a NAV végrehajtási eljárást folytat, és ha az nem vezet eredményre, kérheti a felszámolási eljárás elrendelését. Ha ez megtörténik, akkor a törvényszék végzésben értesíti az adóst, és felszólítja nyilatkozattételre.

Ha az adós társaság nem tudja bizonyítani, hogy a tartozás nem áll fenn (mert közben például kifizette), akkor megindítják a felszámolási eljárást.

Az adós társaságnak azonban lehetősége van a felszámolást elkerülni, ha sikerül megállapodást kötni az adóhatósággal az adótartozás átütemezésére, megfizetésének halasztására és talán egy részének elengedésére vonatkozóan. Ha egy ilyen megállapodás létrejön az adóhatóság és az adós társaság között, akkor a bírósági eljárás szünetel, és 6 hónap szünetelés után a felszámolási eljárás megszűnik.

Nem írta, hogy milyen nagyságrendű a társaság adótartozása, de adott esetben érdemes átgondolni a megállapodás megkötését. Nem szabad elfelejteni ugyanis, hogy ha úgy szűnik meg a vállalkozás, hogy kiegyenlítetlen adótartozása marad, akkor a cégbíróság a volt ügyvezetőt el is tilthatja.

Az eltiltás következménye, hogy az eltiltott személy a cég jogerős törlését követő öt évig nem szerezhet gazdasági társaságban többségi befolyást, nem válhat gazdasági társaság korlátlanul felelős tagjává, egyéni cég tagjává, továbbá nem lehet cég vezető tisztségviselője. Ezen túlmenően az eltiltás hatálya alatt álló vezető tisztségviselőt a cégbíróság automatikus végzéssel törli mindazon cég fennálló cégjegyzék adatai közül ahol, mint vezető tisztségviselő szerepel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jutalék, bónusz adózása 2022-ben

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

SZÉP-kártya-juttatás ügyvezetőnek

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tartós bérlet elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs