hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lehet-e nonprofitból jövedelemszerző cég?

  • Dr. Bényi László, www.adoiroda.com

Átalakulhat-e a nonprofit társaság jövedelemszerző céggé? Az Adózóna szakértője a gazdasági társaságokról szóló törvény előírásait elemzi.

A mai terminológia szerinti nonprofit társaság 2007. július 1-jétől alapítható és ezekre a társaságokra is a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény  (Gt.)  rendelkezései vonatkoznak.
 
A jelenleg létező nonprofit társaságok jelentős része valószínűleg korábban közhasznú társaság formájában működött és a Gt. XIV. fejezetében leírtak szerint 2009. június 30-áig alakult át nonprofit társasággá.
 
Azon közhasznú társaságok, amelyek nem kívántak vagy nem tudtak 2009. június 30-áig átalakulni nonprofit társasággá, ezen időpontig kötelesek voltak a megfelelő formában bejelenteni a székhelyük szerint illetékes Cégbíróságnak a jogutód nélküli megszűnésüket, illetve ennek elmulasztása esetén a Cégbíróságnak a megszűntnek nyilvánítás törvényességi felügyeleti intézkedését kellett alkalmaznia.
 
Így két évig tartott e két társasági forma együttélése, 2009. július 1-jétől már csak a nonprofit társasági forma fedi le azon tevékenységeket, amelyeket a tulajdonosok úgy kívánnak végezni, hogy annak nem célja a jövedelemszerzés, hanem előre meghatározott olyan tevékenység, amely mellett a nonprofit társaság üzletszerű gazdasági tevékenységet, csak nagyon kiegészítő jelleggel folytathat, továbbá a nonprofit társaság nyeresége a tagok/tulajdonosok között nem osztható fel.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen átalakulás megengedett és mi tilos!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégcsoporton belül átirányítás a 47/2020 és 61/2020 tekintetében

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Alapítvány megszűnése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close