hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Transzferár-adatszolgáltatás: kérdések és gyakorlati nehézségek a bevallás kitöltése során

  • Kocziha Andrea, Moore Hungary Tax Advisory Kft. adótanácsadó partnere

Mint ahogy arról már bizonyára a legtöbb érintett adózó értesült, a közelgő május 31-ei határidő már nemcsak az éves adók elszámolására és bevallására vonatkozó kötelezettségek teljesítése szempontjából fog jelentős feladatot jelenteni, hanem – az idei évtől kezdődően új kötelezettségként – a társaságiadó-bevallásban már a kapcsolt vállalkozásokkal folytatott tranzakciók fő adatairól is adatot kell szolgáltatni. Jelen cikkünk keretében az új transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség jelentőségét, továbbá a teljesítésével kapcsolatban felmerült kérdéseket és gyakorlati nehézségeket mutatjuk be.

A transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség bevezetésének célja

A tavalyi év közepén bevezetett és az év végén megjelent részletszabályokkal kihirdetett transzferár-adatszolgáltatási kötelezettséget az adózóknak először a 2022. december 31-ét követően benyújtott társaságiadó-bevallásban kell teljesíteniük. Az újonnan bevezetett adatszolgáltatási kötelezettség nem titkolt célja, hogy segítségével egy olyan, könnyen kereshető és szűrhető, az adózók és kapcsolt vállalkozásaik között létrejött tranzakciók fő adatait tartalmazó adatbázis álljon az adóhatóság rendelkezésére, mely megfelelő alapul szolgálhat akár az adózók ellenőrzésre történő kiválasztásához is.

Az Adózóna társasági adóval kapcsolatos írásait itt olvashatja el.

Mindezek következtében minden adózót óva intünk attól, hogy az új adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését csak egy új adminisztratív kötelezettségként kezelje! Az esetleges jövőbeni adózási kockázatok elkerülése érdekében minden adózónak javasoljuk, hogy megfelelő gondossággal töltsék ki a társaságiadó-bevallás részét képező új nyomtatványlapokat!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen útmutatók segítik az adatszolgáltatás teljesítését, Illetve milyen kérdések, gyakorlati nehézségek merünek fel a kitöltés során!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA áfa bevallásban

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink