hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társasági adózás két cég közötti tartozás elengedésekor

  • adozona.hu

A Kft. kapcsolt vállalkozása B Zrt., amely korábban kölcsönt nyújtott A Kft.-nek. 2022-ben B Zrt. elengedte a kölcsönt és annak kamatait. A Kft.-nek van-e valamilyen bejelentési kötelezettsége ezzel kapcsolatban a hatóságok felé, és hogyan kell bevallani az elengedést? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A behajthatatlan követelésnek nem minősülő elengedett követelés összegével a társaságiadó-alap meghatározása során növelni kell az adózás előtti eredményt – a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény 8. § (1) bekezdésének h) pontja szerint –, kivéve

1. ha a követelés elengedése magánszemély javára történik, vagy

2. ha az adózó olyan magánszemélynek nem minősülő külföldi vagy belföldi személlyel szemben fennálló követelését engedi el, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban nem áll.

Azaz, csak akkor kell megnövelni az elengedett követeléssel a társasági adó alapját, ha a kapcsolt vállalkozásának a követelését engedte el. Egyéb esetekben csak egyik fél – az, amelynek javára a követelést elengedték – adózik az elengedett követelés miatt. A kérdésben kapcsolt vállalkozások szerepelnek, tehát az elengedő félnél meg kell növelni az elengedett összeggel az adóalapot. Az elengedő fél egyéb ráfordításként, a kapó fél egyéb bevételként számolja el az elengedett követelés piaci értékét. (Az elengedő fél tehát egyrészt ráfordításként "kiveszi" az adóalapjából, majd adóalap-növelő tételként "visszateszi" azt az adóalapjába; míg a kapó félnél adóalapot növel az egyéb bevétel.)

A követelés gazdálkodó szervezetek közötti ajándékozása – ideértve a követeléselengedést és a tartozásátvállalást is – illetékmentes. Az ajándékozást a megajándékozottnak az állami adóhatósághoz az illetékkötelezettség keletkezését követő 30 napon belül be kell jelentenie. A NAV a bejelentéshez az AVBA bejelentő adatlapot rendszeresítette, amelynek használata azonban nem kötelező.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs