hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társaságiadó-csoporton belüli cégátalakulások kezelése

  • Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

A csoportos adóalanyiság 2019. óta létezik a magyar társasági adó rendszerében. Az azóta eltelt időben számos kérdés merült fel ezzel kapcsolatban. Egy kérdéssel azonban eddig nem foglalkoztak, mégpedig a csoporton belüli cégátalakulások számviteli kezelésével. Az alábbi cikkben azt járjuk körül, hogy a társaságiadó-csoportba tartozó vállalkozások átalakulása (beolvadása, összeolvadása) hogyan hat ki az adócsoport működésére.

Csoporttag átalakulása

Főszabály szerint a csoporttag adóalany megszűnése a csoporttagság megszűnésével is jár. A csoporttagság megszűnésének időpontja attól függ, hogy az az üzleti év utolsó napjára esik-e – ekkor a csoporttagság megszűnése egybeesik a cég megszűnésével – vagy pedig attól eltér – ez esetben a csoporttagság a megszűnés napját magában foglaló üzleti évet megelőző üzleti év utolsó napján szűnik meg.

Már kapható a HVG Adó 2023 különszáma. Digitális változatban is

Ez utóbbi szabály értelme az, hogy így kezelhető megfelelően mind számvitelileg, mind társasági adó szempontból koherensen a csoport egésze. Az ily módon megszűnő cég esetében mind a társasági adó, mind az Art. megfelelően kezeli a benyújtandó bevallásokat.

Átalakulás esetén a számviteli törvény és a Tao tv. is azonosan jár el: az átalakulás napjával zárul az átalakuló cég üzleti éve, beszámolót és adóbevallást kell készíteni. Ezt kiegészíti a Tao tv. 26. § (6) bekezdése azzal is, hogy ha az átalakuló cég csoportos társaságiadó-alanyisága is megszűnik (például mert az átalakulást követően már nem fognak teljesülni a csoportban való részvétel feltételei), akkor „a csoporttagság megszűnése napját (…) követő 30 napon belül a csoportos társasági adóalany által bevallott adóelőleget megosztani és bevallani, és ennek alapján a bevallás esedékességének napjától az adóévet követő hatodik hónap utolsó napjáig az adóelőleget megfizetni”.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a csoporton belüli átalakulás milyen hatással van a csoport egészére nézve!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás 90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Területalapú támogatás válás esetén

Lepsényi Mária

adószakértő

Lízingből visszavett eszköz

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs