hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így számolhatja el a munkáltató a tanfolyam költségét

  • adozona.hu

Milyen feltételekkel számolható el a munkavállalónak fizetett tanfolyam költsége, amennyiben az adott tanfolyam elvégzése a munkavállaló munkaköréhez illeszkedik, azt elősegíti? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, okleveles adószakértőnk válaszolt.

A társasági adóról szóló (Tao.) törvény szerint a képzés költsége – függetlenül annak céljától – a vállalkozási tevékenység érdekében elismert költség (Tao.-szóló törvény 3. számú melléklet A) fejezet 14. pont). Annak, hogy a szóban forgó képzés a magánszemély (munkavállaló) munkaköréhez kapcsolódik-e vagy sem, a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség szempontjából van jelentősége.

A magánszemélynél a munkaadó, a kifizető által megtérített vagy az általuk vállalt iskolarendszeren kívüli (e körbe tartoznak a tanfolyamok, és azok a képzési formációk, amelyek résztvevői nem állnak a képző intézménnyel tanuló vagy hallgatói jogviszonyban) képzési költség akkor nem adóköteles – nem jelent az adótörvény fogalmai szerint adóköteles bevételt a magánszemély számára –, ha a képzés a vállalkozás tevékenységében közreműködő magánszemély részére a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként történik (a személyi jövedelemadóról szóló törvény 4. § (2a) bekezdés a) pont).

Jelen esetben erről van szó. A képzés költségeként a képző intézmény által kibocsátott számla szerinti ellenértékkel kell számolni, de ekként figyelembe lehet venni, és megtéríteni a munkavállaló számára a vizsgadíjakat, valamint az oktatáshoz szükséges tankönyvek, taneszközök árát is. Ugyanakkor nem lehet a képzés költségeként figyelembe venni és elszámolni a képzéshez kapcsolódó járulékos kiadásokat, mint például az utazás, a szállás vagy az étkezés költségét. Ettől függetlenül a munkaadó megtérítheti a képzésben érintett munkavállaló ezen költségeit is (számla ellenében).

Amennyiben a képzésen való részvételt a munkáltató rendelte el, vagy a képzés a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges – mint a kérdés szerinti esetben –, úgy e költségek adójogi meghatározásánál alkalmazhatóak a hivatali, üzleti utazásra vonatkozó szabályok.

Ezek szerint az étkezés vagy egyéb más szolgáltatás költsége esetében a munkáltatót fogja terhelni az adófizetési kötelezettség, ugyanis üzleti utazás keretében nyújtott étkezés és egyéb szolgáltatás egyes meghatározott juttatásnak minősül (szja-törvény 7. § (1) bekezdés q) pont, 70. § (1) bekezdés a) pont).

A munkáltató által átvállalt képzési költségek és azok esetleges adóterhei is a vállalkozás érdekében felmerült ráfordításnak számítanak a Tao.-törvény szerint.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Bt.-beltag munkaviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Csalásból eredő kár könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Catering szolgáltatás adó és járulék vonzata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs