hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor veszik el a kisvállalkozási státusz a felvásárlás után?

  • Kerényi Máté Fülöp, az Adótanácsadók Egyesületének szervezetfejlesztési alelnöke

Az elmúlt időszakban többször merült fel kérdésként, hogy mikortól veszíti el kisvállalkozási státuszát az a társaság, amelyet felvásárol egy (kkv-nak nem minősülő) multinacionális vállalat. E kérdés nem csak pályázati, de akár adózási (így például transzferárazási) szempontból is lényeges lehet.

Nézzünk egy példát! 

A K. Kft. a 2004. évi XXXIV. törvény (Kkv tv.) előírásai alapján kisvállalkozásnak minősült, foglalkoztatotti létszáma 2008-as alapítása óta sosem érte el az 50 főt, árbevétele és mérlegfőösszege pedig a 10 millió eurónak megfelelő forintösszeget.

A társaság sem kapcsolódó, sem partnervállalkozással nem rendelkezett.

A K. Kft.-t 2020. szeptember 1-jén felvásárolta (minden üzletrészét megszerezte) egy nemzetközi cégcsoporthoz tartozó vállalkozás, amelynek Németországban 400 alkalmazottja van, így – már önmagában is – kicsúszik a kkv-körből. Kérdés, hogy a K. Kft. mikor veszíti el kisvállalkozási státuszát.

A Kkv tv. szerint a vállalati besorolást meghatározó mutatószámokat az utolsó összevont (konszolidált) beszámoló, ennek hiányában éves beszámoló vagy egyszerűsített éves beszámoló szerinti foglalkoztatotti létszám és nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg-adatok alapján kell meghatározni úgy, hogy említett adatokhoz teljes mértékben hozzá kell adni a vállalkozáshoz közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó vállalkozások adatait, ha az adatok összevont (konszolidált) éves beszámolóban nem szerepelnek [Kkv tv. 5. § (1) és (7)].

A K. Kft. és német anyavállalata 2020. szeptember 1-jétől kapcsolódó vállalkozásnak minősülnek [Kkv tv. 4.§ (3) a)], így amennyiben a német anyavállalat (vagy a cégcsoport bármely más tagja) olyan konszolidált beszámolót készít, amely tartalmazza a magyar leányvállalat adatait, úgy a magyar vállalkozás besorolásához szükséges mutatóértékeket ezen beszámolóban foglalt adatok alapján kell meghatározni.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Adókedvezmények a kis- és középvállalkozások beruházásaihoz – példákkal", valamint "Online adatszolgáltatás: kisvállalkozó számlakibocsátóra vonatkozó speciális szabályok" című írását is!
Amennyiben az adott cégcsoport egyik tagja sem készít konszolidált beszámolót, úgy a besorolást a magyar vállalkozás egyedi beszámolójában foglalt mutatószámok alapján kell elvégezni, ám a kft. beszámolójában szereplő adatokhoz teljes mértékben hozzá kell adni a kapcsolódó vállalkozások (német anyavállalat) adatait is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen különleges kétéves szabályt tartalmaz a Kkv tv.!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Letiltás automatikusan?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkakör

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Fejlesztés jogviszony – letiltás kapcsolata

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close