hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor veszik el a kisvállalkozási státusz a felvásárlás után?

  • Kerényi Máté Fülöp, az Adótanácsadók Egyesületének szervezetfejlesztési alelnöke

Az elmúlt időszakban többször merült fel kérdésként, hogy mikortól veszíti el kisvállalkozási státuszát az a társaság, amelyet felvásárol egy (kkv-nak nem minősülő) multinacionális vállalat. E kérdés nem csak pályázati, de akár adózási (így például transzferárazási) szempontból is lényeges lehet.

Nézzünk egy példát! 

A K. Kft. a 2004. évi XXXIV. törvény (Kkv tv.) előírásai alapján kisvállalkozásnak minősült, foglalkoztatotti létszáma 2008-as alapítása óta sosem érte el az 50 főt, árbevétele és mérlegfőösszege pedig a 10 millió eurónak megfelelő forintösszeget.

A társaság sem kapcsolódó, sem partnervállalkozással nem rendelkezett.

A K. Kft.-t 2020. szeptember 1-jén felvásárolta (minden üzletrészét megszerezte) egy nemzetközi cégcsoporthoz tartozó vállalkozás, amelynek Németországban 400 alkalmazottja van, így – már önmagában is – kicsúszik a kkv-körből. Kérdés, hogy a K. Kft. mikor veszíti el kisvállalkozási státuszát.

A Kkv tv. szerint a vállalati besorolást meghatározó mutatószámokat az utolsó összevont (konszolidált) beszámoló, ennek hiányában éves beszámoló vagy egyszerűsített éves beszámoló szerinti foglalkoztatotti létszám és nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg-adatok alapján kell meghatározni úgy, hogy említett adatokhoz teljes mértékben hozzá kell adni a vállalkozáshoz közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó vállalkozások adatait, ha az adatok összevont (konszolidált) éves beszámolóban nem szerepelnek [Kkv tv. 5. § (1) és (7)].

A K. Kft. és német anyavállalata 2020. szeptember 1-jétől kapcsolódó vállalkozásnak minősülnek [Kkv tv. 4.§ (3) a)], így amennyiben a német anyavállalat (vagy a cégcsoport bármely más tagja) olyan konszolidált beszámolót készít, amely tartalmazza a magyar leányvállalat adatait, úgy a magyar vállalkozás besorolásához szükséges mutatóértékeket ezen beszámolóban foglalt adatok alapján kell meghatározni.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Adókedvezmények a kis- és középvállalkozások beruházásaihoz – példákkal", valamint "Online adatszolgáltatás: kisvállalkozó számlakibocsátóra vonatkozó speciális szabályok" című írását is!
Amennyiben az adott cégcsoport egyik tagja sem készít konszolidált beszámolót, úgy a besorolást a magyar vállalkozás egyedi beszámolójában foglalt mutatószámok alapján kell elvégezni, ám a kft. beszámolójában szereplő adatokhoz teljes mértékben hozzá kell adni a kapcsolódó vállalkozások (német anyavállalat) adatait is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen különleges kétéves szabályt tartalmaz a Kkv tv.!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakmai gyakorlat bérezésének adókérdései

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Iparűzési adóalap megosztása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close