hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyar bt. esete az osztalék utáni adózással EU-s kft. megvásárlásakor

  • adozona.hu

Egy magyarországi bt. megvásárolná egy osztrák kft. 100 százalékos tulajdonrészét. Hogyan adózik az osztrák kft.-ben megtermelt nyereség utáni osztalék? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdésnek nagyon sok vetülete, buktatója lehet, így feltétlenül javasolt egy nemzetközi adószakértő segítségét kérni, és felvenni a kapcsolatot a megvásárolni kívánt társaság könyvelőjével, ügyvédjével – szögezte le válasza elején szakértőnk.

Általánosságban elmondható, hogy annak jogi akadálya nincs, hogy egy bt. kft.-t tulajdonoljon, ugyanakkor – főként, ha jelentős a várható osztalék –, érdemes megfontolni a felelősségi kérdéseket a bt. beltagjának.

Az osztrák-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény 10. cikkének (5) bekezdése szerint ha az egyik szerződő államban illetőséggel bíró jogi személy nyereséget vagy jövedelmet élvez a másik szerződő államból, úgy a másik állam nem adóztathatja meg sem az osztalékot, amelyet a jogi személy nem a másik államban illetőséggel bíró személyeknek fizet, sem a jogi személy nyereségét nem vetheti a fel nem osztott nyereség adója alá, még akkor sem, ha a kifizetett osztalék vagy a fel nem osztott nyereség egészben vagy részben a másik államban elért nyereségből vagy jövedelemből áll.

A kft.-től származó osztalékot a pénzügyi eredményben kell kimutatni, azonban a társasági adó alapjából az így elszámolt bevétel levonható, kivéve, ha az osztalékot juttató a kifizetett osztalékot ráfordításként számolta el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vendéglátó egység nyitása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Garázskapucsere

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó szja-bevallása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close