hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kkv-besorolás: ezen is múlhat az adóalap- és az adókedvezmény

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló
2

Több kérdés is felmerül a kkv-besorolással kapcsolatban, részben az innovációs járulék alóli mentességgel, részben a külföldi kapcsolt vállalkozások adatainak figyelembevételével összefüggésben.

A vállalkozás besorolásának jelentősége van a támogatások és adóalap- és adókedvezmények érvényesítése és az innovációs járulék kötelezettség szempontjából. Ennek tükrében áttekintjük a főbb előírásokat – kitérve a felvetett kérdésekre. 

A besorolás főbb szabályai

A vállalkozási méretet a beszámoló (egyedi vagy konszolidált) adatai alapján, a foglalkoztatottak átlagos állomnyi létszáma, valamint a pénzügyi mutatók (nettó árbevétel, mérlegfőösszeg) értékét figyelembe véve kell évente meghatározni.

A vállalkozás egyedi beszámolójának adatai határozzák meg a méretet, ha nincs a vállalkozásnak a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (kkv-törvény) szerint kapcsolódó vagy partner vállalkozása. 

Ha a vállalkozásnak partner vállalkozása van akkor – ha annak adatait tartalmazza egy olyan konszolidált beszámoló, amelyben megjelennek a vállalkozás adatai is – a konszolidált beszámolót figyelembe véve kell a méretet meghatározni. Ha az olyan konszolidált beszámoló, amelyben megjelennek a vállalkozás adatai (vagy csak mentesítés miatt nem jelennek meg), nem tartalmazza valamely partner vállalkozás adatait, akkor a köztük fennálló közvetlen vagy közvetett kapcsolat alapján – a részesedés vagy a szavazati jog arányában – kell a partner vállalkozás adatait a vállalkozás adataihoz, vagy a vállalkozás adatait is tartalmazó konszolidált beszámoló adataihoz hozzáadni.

Ha a vállalkozásnak kapcsolódó vállalkozása van, akkor – ha annak adatait tartalmazza egy olyan konszolidált beszámoló, amelyben megjelennek a vállalkozás adatai is – a konszolidált beszámolót figyelembe véve kell a méretet meghatározni. Ha az olyan konszolidált beszámoló, amelyben megjelennek a vállalkozás adatai (vagy csak mentesítés miatt nem jelennek meg) nem tartalmazza valamely kapcsolódó vállalkozás adatát, akkor a köztük fennálló közvetlen vagy közvetett kapcsolat alapján a vállalkozás adataihoz, vagy a vállalkozás adatait is tartalmazó konszolidált beszámoló adataihoz hozzá kell adni a kapcsolódó vállalkozás egyedi beszámolójában szereplő adatokat. 

Fontos azonban, hogy a vállalkozás besorolása csak azt követően változik, ha két egymást követő beszámoló (konszolidált beszámoló) adatai alapján az utolsó besoroláshoz viszonyítva mind a két beszámolóban meghaladják az értékek vagy mindkettőben elmaradnak a besorolásnál figyelembe vett adatokhoz képest – ezt nevezik kétéves szabálynak. Például, ha kisvállalkozás a vállalkozás besorolása 2016. január 1-jén, majd adatai alapján 2017. január 1-jén közepes, 2018. január 1-jén közepes vagy nagyvállalkozás, akkor – mivel két beszámolóban túllépték az adatok a besorolásnál figyelembe vett adatokat, ezért változik a minősítés a 2018. január 1-jei állapotra. Ha azonban a vállalkozás besorolása 2017. január 1-jén kisvállalkozás, 2018. január 1-jén közepes vagy nagyvállalkozás, akkor – mivel két beszámolóban nem haladták meg az adatok a besorolásnál figyelembe vett értéket, és nem is maradtak el attól mind a két beszámolóban, ezért nem változik a minősítés a 2018. január 1-jén is marad a vállalkozás közepes vállalkozás.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan kell figyelembe venni a berosorolásnál a partner és a kapcsolódó vállalkozást, illetve a külföldi illetőségű vállalkozást!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Ruszin Zsolt

Én még nem láttam olyant, hogy a magyar adóhatóság képes lett volna feltárni, hogy van-e szomszédos piacokon a tulajdonosi körnek vállalkozása.

Pölsöskei Pálné

A cikkben a besorolási adatok hibásak. Helyes adatok:
Az adatok helyesen a következők:

Köszönöm észrevételét. Igaza van. Az adatok helyesen a következők:
Megnevezés Közepes vállalkozás Kisvállalkozás Mikro-válalkozás

Megnevezés Közepes vállalkozás Kisvállalkozás Mikro- vállalkozás

Létszám (Fő) <250 <50 <10
Nettó árbevétel
millió euro <= 50 <= 10 <= 2
Mérlegfőösszeg
millió euro <=43 <=10 <=2

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmi különadó 2020.

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság alkalmazottja

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close