hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kevesebb adókedvezmény, szűkült a jogdíj fogalma

  • adozona.hu

Jelentősen csökkentek a jogdíjakhoz kapcsolódó kedvezmények 2016 júliusától. Szűkült a jogdíj fogalma, vagyis ezután csak a szabadalmakból, különféle oltalmakból és szoftverek szerzői jogából, valamint a ritka betegségek gyógyszerévé minősítésből származó eredmény minősül jogdíjnak.

Nem jár kedvezmény a védjegy, a kereskedelmi név, az üzleti titok, a szerzői jogi törvény által védett szerzői mű és a szerzői joghoz kapcsolódó jog által védett teljesítmény értékesítésével elért bevétel után. A kapott jogdíjhoz kapcsolódó társaságiadóalap-kedvezmény már nem a teljes jogdíjbevétel, hanem csak a nyereség 50 százaléka után, legfeljebb az adózás előtti eredmény feléig vehető igénybe. Azonban, ha egy vállalkozás alkalmazza a jogdíjak nyereségéhez fűződő kedvezményeket, akkor később a veszteségek 50 százalékát már nem érvényesítheti a társasági adóban – ecseteli Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Ráadásul a kapcsolódó adóalap-kedvezményt kizárólag olyan mértékben lehet figyelembe venni, amilyen arányban az adóalany részt vett a szellemi tulajdon létrehozásában. Kis könnyítés, hogy a független alvállalkozók teljesítményét bizonyos feltételekkel továbbra is figyelembe lehet venni; míg a kapcsolt vállalkozásoktól igénybe vett kutatás-fejlesztési szolgáltatások közvetlen költségei csak részben számolhatók el.

Hasonló arányosítást kell végezni a jogdíjra jogosító szellemi termék értékesítése miatt keletkezett nyereségből képzett tartalékok és a bejelentett immateriális jószág vonatkozásában is, de a jogdíjfogalom változása miatt ezen a területen is szűkül a kedvezmények köre.

A 2021. június 30-áig tartó átmeneti időszakban még a jogszabályváltozás előtt lezárt projektek alapján az átmeneti időszakban kapott jogdíjakra a korábbi kedvezőbb szabályokat lehet figyelembe venni. A régi és az új szabályok keveredése ráadásul meglehetősen bonyolult adózási helyzetet eredményez – figyelmeztet Jancsa-Pék Judit.

Ezzel párhuzamosan a helyi iparűzési adóban is változott a jogdíjakkal kapcsolatos szabályozás, amely azonban, nem mindenben egyezik meg a társasági adóval. A számítások előtt tehát érdemes alaposan elemezni a két jogszabályt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs