hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Beteg gyermeket támogatna a cég, így adhat a legtöbbet

  • adozona.hu

Beteg gyermek gyógyulását szeretné támogatni egy kft. Még nem tudni, hogy alapítványt hoz-e létre vagy számlát nyit a gyógyíttatás megsegítésére. Milyen formában adhat támogatást, hogy az ne kerüljön sokba, és így nagyobb lehessen a konkrét támogatási összeg? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Ha alapítványt hoznak létre, akkor társaságként akár a pénz, akár például a megvásárolt jegyek értéke adománynak minősülhet a társaságiadó-törvény (1996. évi LXXXI. törvény) előírása szerint. Ekkor az elszámolt egyéb ráfordítás a vállalkozási tevékenység érdekében elismert költség. Ez azt jelenti, hogy a ráfordítás 9 százaléka „megtérül” a vállalkozásnál.

Ha az alapítvány közhasznú szervezet lenne (de ez csak kettő, beszámolóval lezárt üzleti év után lehetséges), akkor amellett, hogy a ráfordítás nem növeli a társaságiadó-alapot, 20 százalékával (maximum az eredménnyel) még csökkenthető is adóalap (és ennek 9 százaléka a „megtérülés”). Ha pedig úgynevezett tartós adományozási szerződést kötne, akkor a támogatás 50 százaléka vonható le az adóalapból. Azonban erre is csak közhasznú alapítvány esetében van lehetőség. A közhasznúság és a tartós adományozási szerződés feltételeit az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv.) tartalmazza.

Ha számlát nyitnak a beteg gyermek javára, az átutalt összeg akkor minősülhet adománynak, ha közérdekű kötelezettségvállalás címen gyűjtenek támogatást. A közérdekű kötelezettségvállalás feltételeit a Polgári törvénykönyv (2013. évi V. törvény) tartalmazza. Ekkor azonban külön adóalap-csökkentésre nincs lehetőség.  

[Tao 4. § (1/a) pont, 7. § (1) bekezdés z) pont és (7) bekezdés, 3. számú melléklet B) fejezet 17. pont, Ectv. 2. § 27. pont, 32. §, Ptk. 6:589-6:592. §.] 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiküldetésnél használt üzemanyagár

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Elektromos autó – norma

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs