hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így lehet elszámolni a személyautó költségeit

  • Adózóna

Milyen feltételle lehet elszámolni céges autóra a költségeket? Olvasói kérdésre, az Adózóna adszakértője Szolnoki Béla válaszol.

A Tao tv. 7.§. (1) bek.7. pontja alapján a korábban még használatba nem vett műszaki berendezések, gépek, járművek bekerülési értéke az adott évben adóalap csökkentő tétel. Egy lakóingatlan építéssel foglalkozó cég, ha személygépkocsit (szgk) vásárol azzal a céllal, hogy az alkalmazottait munkába tudja szállítani éppen oda, ahol a munkát végzik, akkor a szgk. náluk műszaki járműnek minősül-e, és alkalmazhatják-e rá az adóalap csökkentő tételt?

Egyéni vállalkozó, ha az adott évben vásárolt személygépkocsija után érvényesíti az szja tv. 11.sz.melléklet III. 5. pontja szerinti átalány értékcsökkenést, akkor van-e kikötés arra, hogy mennyi ideig kell az autó után cégautó adót fizetni, vagy csak amíg egyéb költséget (üzemanyag) is számol el rá? Ebben az esetben kötelező-e neki útnyilvántartást vezetni, vagy az összes km elszámolható üzleti célúnak? Kell-e számlát kérnie a tankolásról, vagy az üzemanyag norma és a NAV üzemanyag ár alapján is elszámolhatja a km óra állás alapján megtett km-re jutó üzemanyagot? Ezen szgk-val kapcsolatos egyéb költségeket (biztosítási díj, szervízdíj, stb.) teljes egészében számla alapján elszámolhatja, vagy arányosítani kell? Az előzőekben leírt költségek elszámolásával egyidejűleg a saját tulajdonában lévő másik személygépkocsijára alkalmazhatja-e a havi 500 km útnyilvántartás vezetése nélküli költségelszámolást?

A törvényi hivatkozásnál bizonyára elírás történt, mivel a (7) bekezdés a közhasznú szervezetek támogatására vonatkozik, és ennek kapcsán nincs ilyen szabály. Így feltehetően a Tao tv. 7.§. (1) bekezdés zs./ pontjára és (11-12) bekezdésére gondol. Ebben szerepel ugyanis, hogy a mikro- és kisvállalkozás a korábban még használatba nem vett, a műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolandó tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értékével csökkentheti az adózás előtti eredményét.

Ennek több feltétele van:

-          a vállalkozás KKV besorolású,

-          valamennyi tagja csak magánszemély,

-          a csökkentő tétel nem haladja meg a pozitív adózás előtti eredményt és legfeljebb 30 millió forint lehet,

-          a csökkentő tétel támogatástartalma az állami támogatásokra vonatkozó rendelet szerint megfelel az irányadó közösségi rendelet támogatásának, (pl. a teherszállító jármű, ha azt közúti fuvarozásra használja az adózó, egyik bizottsági rendelet szerint sem támogatható, így a kedvezmény nem érvényesíthető).

-          megfelel a kedvezményre jogosító célnak, esetünkben műszaki gépek, felszerelések, járművek közé besorolható, korábban még használatba nem vett eszközről van szó.

 

Tekintettel, hogy a többi feltétel részletei nem ismertek, így csak az utóbbira térek ki, feltételezem, hogy az előzőek megfelelnek a törvényi kritériumoknak.

 

A számviteli törvény 26. §-ának (4) bekezdése értelmében a műszaki berendezések, gépek, járművek között kell kimutatni a rendeltetésszerűen használatba vett, üzembe helyezett, a vállalkozó tevékenységét közvetlenül szolgáló erőgépeket, erőművi berendezéseket, egyéb gépeket, berendezéseket, műszereket és szerszámokat, szállítóeszközöket, hírközlő berendezéseket, számítástechnikai eszközöket, a tevékenységi profilt meghatározó vasúti, közúti, vízi- és légiközlekedési eszközöket.

A jármű abban az esetben tekinthető a tevékenységi profilt meghatározó járműnek (tehát akkor lehet a műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolni), ha a tevékenység tárgyául szolgál, vagy a tevékenység folytatásához szorosan kapcsolódik és - mindkét esetben - a vállalkozás azt a tevékenységéhez rendszeresen (nem csak egy-egy esetben) használja, továbbá ha a végzett tevékenység a jármű használata nélkül a szokásos módon nem folytatható.

 

Esetünkben a tevékenységi profilt kell megítélni és az előbbi értelmezést kell a konkrét tényállásra alkalmazni. Pl. egy taxis esetében egyértelműen annak tekinthető. Első megközelítésben önmagában kérdéses az ilyen besorolás. Segítségül lehet még hívni, hogy az eszköz abban az esetben szolgálja közvetlenül a vállalkozási (adott esetben a termék-előállítási) tevékenységet, ha annak költsége a termék, a szolgáltatás közvetlen költségei között jelenik meg. A tévedés kockázatát fenntartva én nem sorolnám be a személygépkocsit esetükben a műszaki járművek közé. Hasonló esetekben a személygépkocsit az egyéb járművek közé szokták besorolni, tehát az ellentétes besorolás vitatható, ezt a konkrét körülmények alapján lehet eldönteni.

A cégautóval kapcsolatos kérdésben javasolom áttekinteni a NAV információs füzetét, melynek címe: „A cégautó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések ’2013”

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Nagy Norbert

adószakértő

Elhatárolt veszteség

Pölöskei Pálné

adószakértő

Behajthatatlan követelés 100 ezer forint alatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs