hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha ad, több marad: ez nem zéró összegű játszma

  • Erdős Gabriella

A társasági adózás egyes szabályai szerint azért is érdemes támogatást nyújtani, mert így a cég az eredetinél kevesebb adót köteles fizetni. Példákon keresztül mutatjuk be, hogyan kifizetődő adófelajánlást, adóelőleg-felajánlást tenni, illetve rendelkezni az adóról.

Lassan eljön az adóbevallás ideje a vállalkozások számára is, és ez az utolsó időpont, amikor még a 2015-ös év társasági adójáról rendelkezni lehet. A 2015-ös adóévtől kezdve ugyanis a látvány-csapatsport és előadóművészetek támogatásának új lehetősége nyílott meg, az adóról való rendelkezés (Tao törvény 24/A §). Ez nagyjából úgy működik, mint az szja 1 százalékos felajánlása: a fizetendő adót a NAV-nak be kell fizetni, de meg lehet mondani, hogy azt (annak egy részét) milyen célra, kinek a javára utalja tovább. A Tao adófelajánlás még ennél is tovább megy, az adóját felajánló adózó adójóváírást is kap, vagyis a felajánlás eredményeként kevesebb adót fizet, mint amennyire egyébként kötelezett lett volna. Nézzük meg, hogy hogyan, mire, mennyi adót lehet felajánlani.

Kedvezményezett célok, igazolás

  • Filmalkotás
  • Előadó-művészeti szervezet
  • Látvány-csapatsport,

A kedvezményezettek köre tehát ugyanaz, mint az adókedvezményre jogosító támogatások esetében. Támogatni csak akkor lehet, ha a kedvezményezett az adófelajánlást fogadni tudja. Erről az adózónak és a támogatottnak közösen kell igazolást kérnie a megfelelő felügyeleti szervtől. Ez filmalkotások esetén az NMHH (Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság), előadó-művészeti szervezet esetén az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) Igazgatósága, látvány-csapatsport esetén pedig az országos sportági szakszövetség. Általában minden támogatható szervezetnél van erre kijelölt ügyintéző, az igazolás kérése nem különösen bonyolult, de azért némi időt vesz igénybe, célszerű minél előbb elkezdeni. Az elektronikus aláírással hitelesített igazolást a bevallások elektronikus csatolmányaként kell beadni, minden egyéb esetben marad a hagyományos út: személyesen vagy postai úton lehet az igazolást leadni a NAV-nál.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, hogyan és mennyi adó- és adóelőleg-felajánlást lehet tenni, továbbá mi a haszna a támogatónak!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Utalványok értékesítése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Rezsiköltség megosztása a tulajdonosok között

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs