hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyorsított értékcsökkenés mint beruházásösztönző lehetőség

  • Tirpák Anita mérlegképes könyvelő és adószakértő

Akad olyan vállalkozás – főként, ha tulajdonosai külföldiek –, amelynél az értékcsökkenés elszámolása nemcsak zárlati feladat, hanem időszakos is (havi, negyedéves). A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) csak az évi egyszeri (évvégi) elszámolást teszi kötelezővé. A vállalkozásoknak számviteli politikájukban kell e kérdésben dönteniük.

Az évvégi zárási feladatok elvégzése során megsokszorozódnak az értékcsökkenéssel kapcsolatos kérdések.

Az értékcsökkenési leírás összege az éves eredményt és társasági adóját (így a társasági adó előlegének feltöltését is) is befolyásolja, így nem árt „képben lennünk” már decemberben etekintetben is.

Fontos, hogy az értékcsökkenés elszámolása nem gazdasági döntés kérdése. A számviteli törvény rendelkezéseinek értelmében ez kötelező, akkor is, ha ezzel a társaság éves eredménye negatív lesz.

Igaz, hogy a vállalkozások általában az adóalapot csökkentő lehetőségekre „hajtanak”, de – különösen válság idején – az is előfordulhat, hogy a cégnek az az érdeke, hogy minél nagyobb adózás előtti eredményt mutathasson ki, vagy legalábbis nyereséget és nem veszteséget (például hitelt szeretne felvenni).

Mindannyian tudjuk, hogy a társasági adó alapjának megállapítása során a számviteli törvény szerint meghatározott amortizáció összege növeli az adóalapot, és ugyanakkor a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao törvény) alapján számított értékcsökkenési leírás összegével csökkenthető az adóalap. Vannak olyan esetek, amikor a két összeg megegyezik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük az értékcsökkenési leírásra vonatkozó legfontosabb szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Haszonbérleti szerződés: adómentes vagy nem

Lepsényi Mária

adószakértő

Láncügylet Kanári-szigetekre

Verbai Tamás

jogász

Külföldi napidíj

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X