hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyorsított értékcsökkenés mint beruházásösztönző lehetőség

  • Tirpák Anita mérlegképes könyvelő és adószakértő

Akad olyan vállalkozás – főként, ha tulajdonosai külföldiek –, amelynél az értékcsökkenés elszámolása nemcsak zárlati feladat, hanem időszakos is (havi, negyedéves). A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) csak az évi egyszeri (évvégi) elszámolást teszi kötelezővé. A vállalkozásoknak számviteli politikájukban kell e kérdésben dönteniük.

Az évvégi zárási feladatok elvégzése során megsokszorozódnak az értékcsökkenéssel kapcsolatos kérdések.

Az értékcsökkenési leírás összege az éves eredményt és társasági adóját (így a társasági adó előlegének feltöltését is) is befolyásolja, így nem árt „képben lennünk” már decemberben etekintetben is.

Fontos, hogy az értékcsökkenés elszámolása nem gazdasági döntés kérdése. A számviteli törvény rendelkezéseinek értelmében ez kötelező, akkor is, ha ezzel a társaság éves eredménye negatív lesz.

Igaz, hogy a vállalkozások általában az adóalapot csökkentő lehetőségekre „hajtanak”, de – különösen válság idején – az is előfordulhat, hogy a cégnek az az érdeke, hogy minél nagyobb adózás előtti eredményt mutathasson ki, vagy legalábbis nyereséget és nem veszteséget (például hitelt szeretne felvenni).

Mindannyian tudjuk, hogy a társasági adó alapjának megállapítása során a számviteli törvény szerint meghatározott amortizáció összege növeli az adóalapot, és ugyanakkor a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao törvény) alapján számított értékcsökkenési leírás összegével csökkenthető az adóalap. Vannak olyan esetek, amikor a két összeg megegyezik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük az értékcsökkenési leírásra vonatkozó legfontosabb szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozónak adott 500 ezer Ft

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close