hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnhet a feltöltési kötelezettség

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
1

Fontos adminisztratív könnyítést jelenthet, hogy az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/6351. számú, 2019. június 4-én benyújtott törvényjavaslat szerint hatályon kívül helyeznék az úgynevezett feltöltési kötelezettség teljesítését előíró jogszabályi rendelkezéseket abban a három adónemben, amely 2019-ig erre vonatkozó előírásokat tartalmazott (társasági adó, innovációs járulék, energiaellátók jövedelemadója).

Társasági adó

A 2019-es nyári adócsomagként benyújtott törvényjavaslat szerint a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 26. § (10) bekezdése – amely a társasági adóelőlegnek az adóévi várható fizetendő adóra történő kiegészítését írja elő az adóévet megelőző adóévben éves szinten 100 millió forintot meghaladó árbevétellel rendelkező kettős könyvvitelű belföldi illetőségű adózóknál és külföldi vállalkozóknál – a módosító törvény kihirdetését követő napon hatályát vesztené.

Az előleg-kiegészítési kötelezettség megszüntetésével egyidejűleg az adófelajánlás (rendelkezés az adóról, Tao. tv. 24/A §) és a növekedési adóhitel (Tao. tv. 26/A §) szabályai is módosulnának; az előleg-kiegészítés jogintézményének megszüntetése miatt nem lehet majd rendelkezni az adóév utolsó hónapjában, azaz például naptári éves adózóknál december 20-áig (hiszen nem kell majd beadni a ’01-es számú adóbevallást az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség eltörlése következtében), és erre vonatkozóan adójóváírás sem lesz érvényesíthető.

A növekedési adóhitel tekintetében fontos változás, hogy a Tao. tv. 26/A § (1) bekezdésében foglalt egyéb feltételek teljesülése esetén immár nem az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség teljesítésére nyitva álló határidőig, hanem az éves társasági adóbevallás teljesítésére nyitva álló határidőig lehet majd nyilatkozni az adóhatóság részére arról, hogy az adózó a növekedési adóhitelre vonatkozó rendelkezéseket kívánja alkalmazni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb részleteket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Írni kellene arról is, hogy a HIPA feltöltése nem szűnne meg.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elállási jog cégek esetében

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

Családi gazdaság, egyéni vállalkozó – áfa elszámolása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Flotta telefonszámla elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close